Stolnoteniski lukavci

Stolni tenis, na žalost ili sreću, pripada u grupu sportova sa reketom (Racket Sport), pa onda neki strani shop-ovi prodaju opremu za više njih, kao npr. ovaj u Češkoj. Wikipedia navodi slijedeću listu takvih sportova:

Racket_Sport_1Racket_Sport_2

Uobičajeno je da igrači stolnog tenisa po ljeti “mlate” tenisku lopticu, a značajan je i broj igrača koji dolaze iz “velikog” tenisa. U pravilu, to ih navodi da igraju specifičnom tehnikom zvanom “dalekometna nabacaljka”, 2 – 3 i više metara od stola, koliko to dvorana dopušta. Oni nisu koncentrirani na rotaciju, već na uspješno vraćanje udaraca protivnika, dok ne pogriješi, te eventualno visoke loptice priđu i zabiju.

Izvedba (performansa) koju svaki igrač može izvesti ne ovisi samo o njemu – tehnici, brzini i konzistentnosti, već i reketu koji koristi. Drugim riječima, ako imaš spor reket, normalno, udarac koji možeš izvesti biti će isto takav, a ako imaš gume koje ne hvataju, nećeš moći zadati rotaciju. Ako igrač ima reket “preko” svojih tehničkih i/ili fizičkih sposobnosti, reket će igrati sam, čim ga postavi, što će dovesti do brojnih neprisiljenih grešaka.

Idemo još malo dalje. Sve dok igrači igraju na tavanu, u garaži ili parku, mogu to činiti slobodno, sa 2 drvene daske za rezanje mesa, čak i bez guma (eng. No problem). Ali, kada se jednom odluče uključiti i prijave se u natjecanje rekreativnih igrača, npr. Sokaz, sloboda prestaje biti neograničena, jer od tada bi se na njih trebala primjeniti pravila ITTF. A, njima su definirani minimalni uvjeti za stolnotenisku opremu s kojom je dopušteno natjecanje.

Jučer smo imali utakmicu Zimskog kupa protiv ekipe iz Bundeslige (zajednički naziv za sve igrače iz posljednjih liga Sokaz-a). Dečki uopće nisu toliko loši, no ono na što bi se osvrnuo su 2 tipična primjera.

Prvi primjer su “lukavci“, konkretni igrač se pojavio sa reketom koji se sijao kao da su na gume zalijepljene plastične prozirne folije. Na moj zahtjev da prije meča folije skine, rekao mi je da su to “gume”. Kada sam bolje pogledao i prešao prstom shvatio sam da je to toliko star primjerak tvorničkog reketa Xplorer da bi se na njemu i muha poskliznula. OK. Ali, to nema smisla. Zašto? Takvim reketom koji je spor, a pri tome ne može zadati nikakvu rotaciju, najviše će trajno oštetiti samog sebe. Razviti će samosvojnu “tehniku” igre, koju s drugim reketom više neće moći koristiti. Ispravljanje greške uvijek je teže od učenja novog. Sjećam se jednog Sokaz-ovca, koji je, također, igrao sa 2 antispina i to visoko, 1. ligu, a ukrali su mu reket. Kupio on novo drvo i 2 antispin gume, ali nove nisu bile potrošene, pa su previše “hvatale”. Napisao je oglas na forumu u kojem daje bogatu novčanu nagradu sretnom “nalazniku”. Ali, reket je definitivno “dobio noge”, pa je  pokušavao ubrzano ostariti gume, foto osvjetljivačem, kemijski, sunčanjem i na razne druge načine.

Drugi su “štedljivci“, takav je bio drugi protivnički igrač, jer pojavio se sa reketom od davno pokojnog djeda, bivšeg igrača Sokaz-a. Uz rub drva nedostajalo je 1 cm gume, a ostatak je bio djelimično odlijepljen. Kada bi loptica udarila u “problematične” dijelove reketa, samo bi propala na pod. Šteta za njega, jer, već za 200 – 300 kn, mogao je nabaviti 2 pristojne gume, s kojima bi 1 -2 godine igrao mnogo bolje.

Još ni danas nije mi jasno zbog čega Sokaz dopušta igranje sa gumama koje ne zadovoljavaju ITTF pravila? Zbog troška za igrače? Pa, uvedene su nove, plastične loptice koje, također, koštaju, pa prijavnina, dvorana, SVE KOŠTA. U čijem je to interesu? Još je interesantnije da je, nakon bloga u kojem sam opisao kako sam zamijenio tip loptice (šavna – bešavna) između 2 meča utakmice, Sokaz “brže, bolje” donio pravilo kojim to zabranjuje.

Fotka sa nedavnog druženja u dvorani Prečko:

Precko_Parovi