Najprodavanije trave i softovi u 2016.

Nakon liste najprodavanijih glatkih (backside) guma (sa izuzetkom 1 trave) TT11 se javio sa istom takvom za trave i softove, bolje rečeno gume sa pipcima. Koliko je lista stvarna, a koliko namještena, nisam siguran, jer moje iskustvo, barem u nekim modelima, bitno odstupa. No, idemo je pokazati, pa prokomentirati:

TT11_Pips_2016_1
TT11_Pips_2016_2
TT11_Pips_2016_3
TT11_Pips_2016_4

10. Soft Dr Neubauer Killer Pro ovdje se slabije prodaje od “običnog” Killera, jer ima tvrđu spužvu, više brzine, a manje “propadanja”, te je zahtjevniji za igrača.

9. Soft Nittaku Moristo SP nisam vidio zalijepljen na reketu niti jednog igrača, a sigurno nije bolji od Tibhar Speedy Soft ili TSP Spectol, s kojima igraju profići, jer bi to oni sigurno znali.

8. Trava Sauer & Tröger Hellfire je relativno skupa, a nije spektakularno dobra, tim više što je Spinlord napravio kopiju naziva Agenda, koja je povoljnija, ali ni ta nije nešto osobito.

7. Trava TSP Curl P-1R je zakon za lovce od stola, rekreativce i profiće, koji su navikli igrati sa spužvom, samo trebaju odlučiti koja im debljina najbolje odgovara 0.5, 1.0 ili 1.5.

6. Travu DHS Cloud&Fog3 nitko ne traži, u priloženoj recenziji piše da je s njom vrlo teško igrati i pogoditi, a kada uspiješ onda je neobranjivo.

5. Soft Friendship 802-40 je klasika, široki pipci, blizak glatkoj (backside) gumi, softovi na japanskoj spužvi su puno bolji (TSP Super Spinpips), svakako ništa osobito, a ima ih i koji bolje režu (Stiga Clippa).

4. Trava Spinlord Dornenglanz II je jednake geometrije kao prethodnik, ali zbog toga što su pipci tvrđi (i trajniji) ima puno manju kontrolu, sada ispada da je za lov od stola.

3. Trava Spinlord Dornenglanz je blokerski hit, ali zbog mekih i grippy (ljepljivih) pipaca, koji otpadaju, treba je mijenjati svaka 3 mjeseca.

2. Medium pips guma Spinlord Keiler je uporediva sa softom Killer, nekima više odgovara, drugima manje, ali je vrijedna testa.

1. Trava Tibhar Grass D.TecS, u prethodnoj inačici, sa folijom, bila je dosta vremena apsolutni blokerski “must”, ali je zbog ITTF zabrane promijenjena, i od tada je samo sjena prethodnice.