Butterfly Rozena – Vie En Rose

Prvo, muzički uvod, obrada klasika:

Ispravno ste pretpostavili da se iza naslova “krije” 2. nastavak predstavljanja nove backside (glatke) gume Butterfly Rozena. Otkud joj ime? Pa, spužva je roza boje.

Butterfly_Rozena_2

Sada ide Butterfly marketiranje. Rozena je namijenjena igračima slabije tehnike i brzine, jer će, u odnosu na Tenergy, osim umanjenih performansi, imati i veću toleranciju greške. Zbog toga, guma će imati i nižu cijenu (cca. €40). Ali, navedena “priča” ne drži vodu. Da je Butterflyju stalo do početnika, smanjio bi cijene FX serije Tenergy guma, koje su mekše i manje zahtjevne od Rozene. Geometrijom Rozene je najsličnija Tenergy 80, što se vidi slijedećom usporedbom:

Butterfly_G_Tenergy_05
Butterfly_G_Tenergy_64
Butterfly_G_Tenergy_25
Butterfly_G_Tenergy_80
Butterfly_G_Rozena

Pokušati ću cijeli “slučaj” objasniti kompjutorskom analogijom. Standardni Intelov procesor i Celeron (sa umanjenim performansama) su u stvari isti, samo je u potonji ugrađen limitator. I, dok ESN (Elastomer GmbH), koji proizvodi Tensor gume za 15-tak brandova (XIOM, Donic, Tibhar, Joola, Andro, Gewo…), omogućava slobodnu konkurenciju, kao tržište PC-a, Butterfly se ponaša kao Apple, zadržavajući sav profit u svom distributivnom kanalu. Konkurencija imanentno ruši cijene. Izvrsnu gumu Donic Bluefire M1/M2/M3, čija je nominalna cijena €45.90, u ponudi TT11 “Kupi 4, plati 3“, u stvari ćete platiti €34.40 (250 kn), tj. 15% manje od Rozena, a oko 40% manje od Tenergy.

P.S. Kod domaćeg “dobavljača” stolnoteniske opreme, naišao sam na slijedeću interesantnu opisnu specifikaciju:

GUMA XIOM VEGA EUROPA meka verzija “Carbo spužva”. Ova jedinstven spužva daje mekan i uzbudljiv osjećaj, te pruža istu razinu energetske učinkovitosti kao svoju tvrdu verziju VEGA PRO i VEGA Azija. Novi “HYPER elasto“ gornji sloj od prirodne gume ima posebnu strukturu bubuljica za veliki “trampolin” efekt. Kombinacija posebne spužve gornjeg sloja daje Vega Europi sposobnost svemoguće kontrole, kao i inovativne izvedbe topspina. To stvara najveću sigurnu zonu (prozor) iznad net topspin napada. Kao rezultat toga, to uvelike smanjuje vjerojatnost pogreške. Glasni metalni zvuk također pomaže da igrač prilagoditi njegov / njezin udarac. VEGA EUROPA preporučuje se za igrače modernog europskog stila koji igraju s obje ruke topspin.”

Zaključak: ako ne znate izvesti topspin s obje ruke, i lijevom i desnom, ova guma uzbudljivog osjećaja sigurno nije za Vas. Vidim da se, onaj koji je ovo pisao, “kuži”.