Početnički reket

Stolni tenis je kao voda ili zrak, opće dobro, svačiji je i ničiji, svi imamo jednako zadovoljstvo u njemu, igrao netko 10 dana ili 40 godina, 1. ligu, Bundesligu (20.) ili uopće se ne natjecao, na Pro Tour-u ili vanjskim stolovima na Jarunu, bio početnik ili predsjednik ITTF-a. Ima ih kojima na pamet ne pada da kupe gumu, igraju samo sa poklonjenima, neki ne odigraju 2 treninga s istim reketom. Svatko može i treba naći svoje mjesto za stolom.

Ima skupina igrača kojima je zadovoljstvo stolnog tenisa u udaranju. I, kaže ne rijetka priča, nađem se ja sa svojim “pajdom” na tavanu (u garaži) i udaramo lopticu sat, dva, oznojimo se, poslije popijemo pivo i sve super. Čovjek je 100% u pravu, to je njegov osobni doživljaj stolnog tenisa. Nema tu neke istančane tehnike, rotacije, već flah servis u kut ili trbuh, nakon toga “brut-force” napad, pa tko duže izdrži, njegov poen.

U takvom stolnom tenisu, najjači udarac koji igrač može proizvesti bazira se na njegovoj snazi, brzini, te moći koju mu daje reket. Na tvorničke (premade) rekete iz sportskih prodavaonica neću trošiti riječi, jer tu nema ništa dobro, nezavisno od izabrane marke, modela ili cjenovnog razreda. Oni su napravljeni da bi donijeli najveći profit stolnoteniskoj industriji, i to je to.

Da bi to izbjegli, na ovim stranicama su već ponuđeni:

Sve ponude vrijede i dalje, te su raspoložive za odmah, u dovoljnoj količini.

Ponuđeni reketi iz najnižeg cjenovnog ranga nisu bez mane. Na jeftilen rekete I i II su zalijepljene gume Reactor Corbor, koje, iako su u max (2.2) debljini, su tacky (hvatljive), te u kombinaciji sa prilično mrtvom, klasičnom kineskom spužvom, daju malo brzine u odnosu na najnovije euro/japanske tensor gume. Slično je i sa Gewo Champ reketom, na kojem su gume Thunderball2 1.8. Te kombinacije su dobre za naučiti osnove tehnike stolnog tenisa, sa naglaskom na konzistentnost, ali ne i na brzinu.

Sada ide najnovije ponuda za udarače. Kako sam u svakodnevnom kontaktu sa profićima, a oni igraju sa najjačim i najbržim gumama, skupio sam priličnu kolekciju rabljenih euro/japanskih guma. Sa svih guma je skinuto staro ljepilo, spužve su osvježene korištenjem parafinskog ulja, a topsheet-ovi reparirani, tako da su sanirana oštećenja, te gumama vraćen dio gripa. Takve gume, zbog kvalitetne spužve, imaju zadovoljavajuću brzinu, a i poprilično rotacije, tako da se s njima još može kvalitetno rekreativno igrati. Gume se lijepe na standardna drva od Tibhar-a, TSP-a ili XVT-a, sa ili bez carbona, i reket gotov. Cijena? Od 210 – 330 kn, zavisno od izabranog cjenovnog razreda guma i njihovog stanja. Navesti ću samo neke modele guma: Butterfly Tenergy, Donic Bluefire/Acuda/Baracuda, Tibhar Evolution, Stiga Calibra, Joola Mambo, Tibhar Rapid, Stiga Innova…, par takvih novih guma dođe od 300 – 750 kn.

Na Vama je da izaberete iznos koji hoćete potrošiti, te brand drva (XVT 100 kn, Tibhar i TSP 130 kn), ali bez mogućnosti da utječete na izbor konkretnih drva i guma, jer o tome odlučuje trenutno stanje zaliha. Reket neće biti “super” izgledan, npr. oštećenje na rubu gume odmah će biti vidljivo, ali omogućiti će visoku razinu igre, a osjećaj i performanse će biti neusporedive sa tvorničkim “mrtvacem”.

Pocetnicki_reket

Vožnja u 10 godina starom Mercedesu neusporedivo je udobnija od one u novom Moskviču.

Moskvic