Testiranje opreme

Kako je već uobičajeno, muzički uvod u izvedbi “Mozart Group”:

Svi koji pingaju i pri tome se natječu, normalno, žele napredovati. Kod natjecatelja mlađih kategorija mjeru napretka određuje trenutna pozicija na rang listi. Kod rekreativaca, u godinama, taj napredak mora biti još i veći, jer treba “amortizirati” tijek vremena, sporiji vid, eksplozivnost, smanjenu pokretljivost, čovjeku se čini da je loptica sve brža. Napredak je moguće ostvariti kroz 3 vida:

  • usvajanje nove stolnoteniske tehnike (BH flip) ili ispravak stare (ne dizanje lakta u udarcu);
  • bolja psihička koncentracija u meču;
  • izbor primjerenijeg reketa, koji će “prikriti” nedostatke, a naglasiti vrline, te smanjiti broj neprisiljenih grešaka.

Za ovo današnje “zanovijetanje” zanemariti ću prva 2 faktora. Stolnoteniska tehnika se usvaja sporo, trebaju milioni istih udaraca u treningu, jer u meču, pod pritiskom, ponovno se sve vraća na staro. Za FH spin treba i 2 godine, od početka treninga, do svrsishodne primjene u meču. Za psihičku koncentraciju, katkada treba još i više. Prvo, treba shvatiti da se i glava “trenira”, zatim “osvjestiti” vlastite mane (negativan samogovor), te podići razinu vjere u samog sebe. Prema tome, za napredak, najlakšim i najbržim čini se pronaći primjereniji reket. No, broj kombinacija je beskonačan, 1000 modela drva i 1000 modela guma.

Najjednostavniji i najjeftiniji način je posudba reketa od prijatelja, te pokušaj kako se on ponaša u Vašoj rukici. Pri tome, brži reket će se, početno, a lažno, činiti boljim. Posebno, ako se koristi samo na treningu, a ne i u meču, kada je svaki igrač “ukočen” od pritiska.

Najskuplji način je kupnja novog drva ili guma, posebno pod “marketinškim” pritiskom stolnoteniske industrije. Ono što Vam oni nikada neće reći je da drvo ili guma primjerena Timi Bollu ili Ma Longu nije za igrača u nastajanju ili rekreativca. Ferrari od Vettela nije najprimjereniji auto za nekog tko uči voziti ili je tek izašao iz auto-škole, a teško se u njemu vozi po našim cestama sa rinzolima (rubnicima), ležećim “policajcima” i punim rupa.

Treći način je da stolnoteniska prodavaonica ima pridruženu dvoranu sa stolom, kako je to u Schöler&Micke. Prije 3 dana, Contra je u Hamburgu otvorila novu prodavaonicu TT-World.

Contra_Hamburg

Na navedeni način, reket možete isprobati tek na sat, dva. Za duže testiranje prodavaonice imaju pripremljene test kofere, sa 4 drva i 8 guma, koji se besplatno mogu probati 14 dana. Tako je to u “civiliziranom” svijetu. Mi tamo ne pripadamo.

Testkoffer