Popravak gume

Da nismo samo zabavni, već i edukativni, poslužiti će ovaj blog. Do sada smo se na temu popravaka bavili drvima, i to kroz slijedeća 3 članka:

Odmah, moram napisati, ako je na gumi sa pipcima neki, a najčešće više njih, otpao, to nije moguće popraviti, te guma može direktno u smeće. Znači, dalje je riječ o popravku backside (glatke) gume, bilo da ste je sami oštetili u igri, ili ste je takvu, rabljenu dobili.

Na glatkoj gumi moguće je oštećenje spužve i/ili topsheet-a (gornjeg dijela gume).

Oštećenje spužve nastaje uslijed udarca reketom u rub stola, neopreznog skidanja gume sa drva ili skidanja ljepila sa spužve, pri čemu se sa ljepilom odvajaju i komadi spužve, te se na njoj stvaraju rupe. Najčešće se to dešava kod mekih spužvi (npr. TSP Chop II) ili onih sa velikim porama (tensorima). Svakako, da bi izbjegli takva oštećenja, prije skidanja ljepila, potrebno je spužvu natopiti sa više slojeva (premaza) parafinskog ulja za lampe (petrolej, njem. Lampenöl).

Neke backside gume, posebno one sa visokim učešćem plastike u topsheet-u, vrlo su osjetljive na svaki dodir sa stolom, jedna od takvih bila je Tibhar Rapid X-Press. Nakon tjedan, dva, guma bi, po rubovima, izgledala kao “ratni stradalnik”. Dalje, moguće je i oštećenje u središnjem dijelu gume, nakon udarca u stol.

Kod popravka gume, “najbolji prijatelj” je prozirno, elastično ljepilo koje se nabavlja sa Alibabe, oznake B-6000, cijene oko 20 kn za 50 ml. Evenutalno, slično ljepilo je Hankel Pattex Total, ali kinesko je bolje. Među ostalim, na vrhu ima tanki metalni aplikator, koji omogućava točno usmjeravanje i ubrizgavanje ljepila.

B-6000

Kada nedostaje dio gume sa topheet-a, te se vidi spužva druge boje, estetski izgled je moguće popraviti na dva načina. Nedostajući dio se zapuni ljepilom, tako da se nadomijesti. Za bojanje, najjednostavnije je iskoristiti permanentni vodootporni flomaster, odgovarajuće boje (crne ili crvene). Druga, složenija metoda je mljevenje gume, od drugog topsheeta, u finom mlincu (npr. za mak), te nanošenje prašine, odmah po lijepljenju, prije nego se ljepilo osušilo.

Treći tip popravak gume se izvodi nakon stvaranja mjehura na gumi (eng. bubbles), kada se zbog lošeg tvorničkog lijepljenja ili pretjeranog korištenja tuninga, najčešće u sredini, topsheet odvojio od spužve. To se dešava kod kineskih guma ili profesionalaca, koji lopticu udaraju uvijek istim dijelom. U špricu (injekciju), sa širokom iglom, se usisava ljepilo, koje se injektira kroz spužvu u mjehur, te pritišće teškim predmetom (kamenom, 24 h ili više), do ponovnog sljepljivanja. Uspješnost takvog “poduhvata” je upitna.

A, kako popraviti gume sa donje slike?

Popravak_Gume

Nikako, njima više ni Bog nije od pomoći, a oštećenja su posljedica “naglog karaktera” igrača, koji je nakon gubitka meča slomio drvo, te izrezao obje gume.