DHS Hurricane3-50

Tko o čemu, ja o Hurricane-u. Ali, nije neko čudo, ipak se ove stranice zovu “Kineske gume”, pa imam moralno pravo… A, Hurricane-a je mnoštvo, ovdje je povijest, a ostalih kineskih guma koje nalikuju na njega, ne zna im se broj. Gdje je “kvaka” (eng. “catch”), u čemu je posebnost tog Hurricane3-50?

Topsheet (gornji dio gume) DHS Hurricane3 je hvatljiv, vrlo hvatljiv, kao namazan ljepilom, tako da lopticu drži “k’o pas ježa”. Evo, Softa demonstrira jedan takav “reketić”:

I, kako je privlačna sila, izražena kroz lijepljenje loptice, velika, neusporediva sa bilo kojom euro/japanskom (grippy) gumom, tako i sila koju mora generirati spužva, da izbaci lopticu, mora biti odgovarajuća. To ima logike. Ispod ljepljivog topsheeta standardno se stavlja extra tvrda spužva, mjerena po Shore A H39, 40 ili 41. Samo za usporedbu, ispod Butterfly Tenergy se stavlja spužva tvrdoće H36. Za prosječnog rekreativnog igrača to je “osjećaj” kao da igra stolni tenis sa kamenom. Razmekšavanje klasične (neporozne) spužve tuningom (parafinskim uljem) nije neka opcija, jer guma gubi rotaciju i konzistentnost. Profesionalno (kinesko) rješenje je nanošenje više slojeva (do 15) ljepila i tuninga na spužvu (10 grama), što za rekreativce nije “idealno”, jer priprema gume košta više od nje same, traži puno posla, a postaje i vrlo teška, izrezana na standardnu veličinu glave reketa, bude 55 grama ili više. Alternative?

Prva je bila sa spužvom #19, tvrdoće H37 ili 38, u kombinaciji sa tuningom DHS Intensifier EX1, u maramici, ali ta i nije nešto uspjela.

DHS_Hurricane3-50_1

Drugi pokušaj je znatno uspješniji, a sadržan je u verziji Hurricane3-50, sa poroznom (male pore) crvenom spužvom Soft (H35 meka) ili Medium (H37 srednja). Spužva slabo reagira na tuning, srednje je teška (izrezana 50 g). Takva guma zadržava dostatnu, za ostale gume nepojmljivu rotaciju, znatno je mekša, lakša za blok i kontru, oprašta, a ne kažnjava, u soft verziji pogodna je i za igru na BH. Topsheet je standardno DHS izdržljiv, ujednačeno tacky, spužva nije osjetljiva na oštećenja kod skidanja ljepila. Nema ni ostalih “kineskih” mana, mrlja na topsheetu (Sword) ili spužvi od ljepila (Giant Dragon), ali ima niži kut izbačaja od standardne Hurricane3 (Neo).

DHS_Hurricane3-50_2

DHS Hurricane3-50 ima srodnika u verziji Skyline3-60, vrlo slična, a malo različita, Soft verzija je spora. Gume se prodaju sa spužvama 2.0 i 2.1, standardno po cijeni od €26.90.

Za koga su te gume? Za one koji svojoj igri žele dati “kineski štih”, tj. veliku količinu rotacije, a standardni Hurricane3 im je pretvrd zbog premale vlastite igračke dinamike, te za igrače, koji uz izvrstan spin, ne žele izgubiti blok i kontru. Nadalje, mnogo je bolje, ako je igraču “standardni” Hurricane3 pretvrd, izabrati Hurricane3-50, odgovarajuće tvrdoće, nego ga razmekšavati različitim postupcima iz kućne radinosti.