Loptice DHS D40+ 3* – nastavak

Prošlo je 50 dana od predstavljanja loptica DHS D40+, pa koja su nova iskustva? U međuvremenu, kod nas su se javile mnoge lažne glasine, većinom iz interesa, konkurentskih i/ili antagonističkih, npr. da će im ITTF ukinuti certifikat. To je apsolutno bez veze, jer se tek od nedavno koriste na svim Pro Tour natjecanjima, među ostalima na Slovenia i Croatia Open-u. Prije par dana, ITTF je objavio slijedeći film o njihovoj proizvodnji:

Film je neka “mišancija” starog, snimljenog o 1. generaciji (maneken Ma Long), sa lopticama 2. generacije (manekenka Ding Ning). Interesantno, u cijelom procesu proizvodnje, posebno u fazi testiranja kvalitete, još je uvijek dosta ručnog rada. To znači, bez značajnije automatizacije, zemlje sa skupljim radom, poput Japana i Njemačke, ne mogu biti konkurentne. A, produkcija je velika, 1200 loptica u minuti i s kapacitetom od 200 miliona godišnje.

Kakva su iskustva? U 2. generaciji, DHS nije izmislio ništa novog, u stvari, samo su “prekopirali” materijal (ABS) i proces proizvodnje od Nittaku. Prema tome, DHS D40+ loptice nisu lošije, a imaju prednost da se manje habaju, pa ne postanu glatke ni nakon više korištenja, a imaju u pola manju cijenu. U odnosu na bešavne loptice (eng. Seamless), DHS D40+ su brže, imaju niži odskok i, također, manje se troše. Kod nas još nije reklamirana niti jedna loptica koja je pukla, a pronađeno je jedno “jaje”. Što se tiče količine rotacije, a konzultirao sam profesionalce, trenere i ponajbolje rekreativce, mišljenja su podijeljena, otprilike 2 : 2. Tek treba vidjeti kakvim će se pokazati zimi, kada tokom treninga zna puknuti više bešavnih loptica. Evo, sa Sokaz foruma, mišljenja jednog igrača:

Loptice_Poly

Koje su, do sada, znane mane loptica DHS D40+:

  • nove su “prašnjave”;
  • nakon udarca rubom reketa, a bez zaštitne spužvaste trake, na loptici ostaje zarez;
  • imaju podjednako rotacije kao bešavne, a svakako manje od starih celuloidnih.

Koliko se dugo može koristiti jedna DHS D40+ loptica? Teško je to precizno napisati, ali ono što im ograničava rok upotrebe je prljanje, pri čemu se neke mrlje ne mogu oprati, te dužom upotrebom, zbog deformacija uslijed udaraca rubom, loptica postaje sve manje okrugla, pa je treba povremeno prekontrolirati.

Loptice DHS D40+ sada su dostupne i u europskim shop-ovima, npr. u najvećem njemačkom lancu Schöler&Micke, ali, interesantno, nisu snizili cijene u odnosu na stare, već povećali profit.

Što nas još čeka od novosti u skorom roku? Izgleda da će u Düsseldorfu, a tamo Svjetsko prvenstvo započinje za 10-tak dana, ukinuti odredbu po kojoj najmanje 85% drva mora biti od furnira, a tek 15% od ostalih materijala (npr. Arylate-Carbon). Ali, kako je to, na žalost, uobičajeno kod ITTF-a, oni prvo donesu odluku (zabrana tuninga, promjena loptica, savjetovanje između poena…), pa tek onda vide koje su posljedice. Očito, ITTF sustav donošenja odluka ne valja. Promjene predlažu nacionalni savezi, koji moraju skupiti 75% glasova. Ali, tek po primjeni izmjene, vidi se koji su njeni stvarni učinci, bez prethodne provjere.

Imamo i nove (stare) prvakinje Hrvatske, ekipu Dr. Časl. Ono što mi se čini baš “hercig” (hrv. zgodno) je izjava: “TIS mi je najdraži suparnik, protiv njih uvijek pobjeđujemo!“.