Obnavljanje stolnoteniskih guma

Stolni tenis je igra rotacije. Ako guma ne “hvata”, tj. nema gripa, nema ni rotacije, mo’š bubat samo ravno. Drugim riječima, zadatak topsheet-a (gumenog dijela) je da uhvati lopticu, a spužve da je katapultira.

Neposredan povod za ovaj blog je što me, prije par dana, posjetio Njofra, da mu zamijenim gume na reketu. Pogledao sam, na crvenoj gumi velika crna fleka po sredini gume, od pogrešnog držanja prsta na FH. Crna, BH guma (XIOM Musa), prije klasični backside sličan Sriveru, postao je “čisti” antispin, možda sa 10 – 20% početnog gripa (površinske hvatljivosti). Gume su završile u smeću, a Njofra je sretan otišao s novim gumama. Poslije, vrag mi nije dao mira, pa sam izvadio bačene gume. Crvenu sam vratio u smeće, jer se nije mogla obnoviti, ali na crnoj sam započeo eksperiment povratka u život, tj. reanimaciju.

Prvo, gumu treba pošteno očistiti s univerzalnim razrjeđivačem, te s nje ukloniti nagomilanu prašinu i znoj. Zatim, treba je “ovlažiti”, a za to se koristi WD-40, te pričekati da se upije. Bolji je Falco Life Expander, ali zbog poviše cijene nije svima dostupan. To će vratiti osnovni grip gumi. Na kraju, gumu treba očistiti od ostatka masnoće, najbolje sa Revolution No. 3 Cleanerom, a ako njega nema, sa običnim čistačem za stolnoteniske gume.

Odrzavanje_Guma

Svakako, ljepilo treba ukloniti sa spužve, nanošenjem nekoliko slojeva parafinskog ulja za lampe. Nakon skidanja, mogu se nanijeti još 2 – 3 sloja, da guma nabubri, te je nakon toga, na dan, dva pritisnuti teškim predmetom (knjigama) da se vrati u originalnu veličinu.

Normalno, od stare babe ne mo’š napravit’ mladu curu. Ali, ovakvim “tretmanom” gumi se može vratiti 70-80% izvornih igračih svojstava. I, vidi čuda, nakon toga guma opet reže i spina.

Nakon 2 dana, dobio sam gumu sličnih antispin karakteristika, ovaj puta XIOM Vega Japan.

Ne znam koji je smisao, ali svi se prilikom kupnje jako interesiraju za igračke karakteristike, proučavaju tabletennis.db (sada revspin.net), uspoređuju cijene, a kada jednom zalijepe gumu, više je ne održavaju.

I, ne zaboravite na zaštitne folije za gume, one će ih sačuvati, a Vama smanjiti nervozu, jer guma “ne vuče”.

Reanimacija_guma

A, evo i jednog testa: