Kineske drvne legende

Ako, slučajno, čisteći tavan, prekapajući ormar ili šupu, šećući po sajmištu starih stvari na Jakuševcu, naletite na neki prastari reket, npr. sa plavim (!) gumama, nemojte ga odmah baciti. Uslikajte ga mobitelom, pa meni proslijedite fotke na WhatsApp, Viber, Facebook Messenger ili e-mail. Jer, možda se radi o kineskoj drvnoj legendi, DHS ili Gold Cup. A, takva drva se još uvijek traže, posebno među igračima koji su 70+ ili 80+, čija mladost je davno prošla, ali ne i sjećanja kako i kada su oni najbolje igrali upravo sa tim drvima.

Znamo, u Kini je stolni tenis bio nacionalni sport, a, kao država, bili su vrlo zatvoreni. Nije bilo stolnoteniskih drva Banda ili Stiga iz Švedske, čak ni dobrih furnira za izradu sa drugih kontinenata (Afrike), npr. limbe, kotoa, kiria, ayousa. Vodeći brand bio je DHS, a tek krajem 80-tih ide njihovo drvno povezivanje s ostatkom stolnoteniskog svijeta, poznato iz priče o nastanku branda Avalox. Koja i kakva su tada bila ta njihova najpoznatija drva?

DHS PF4-08 je ofanzivno 7-slojno drvo, svi furniri od lipe (basswood), težine od 100 – 120 grama, na 1. slici je original, a na 2. jubilarna kopija, koja se na Alibabi trži za $136.88 (800 kn):

DHS_PF4_08
DHS_PF4_08_New

Sporije, allround drvo nosilo je naziv DHS PF4-032, imalo je 5 slojeva, od toga 2 završna sloja od lauana, 3 centralna od lipe (basswood), a bilo je teško od 95 – 110 grama. Na slikama su original, jubilarna kopija, te komercijalna kopija, čija je cijena $29.55 (180 kn):

DHS_PF4_032
DHS_PF4_032_New
DHS_PF4_032_Commercial

Pa, što kažu, kakva su ta jubilarna drva? Ni približno dobra kao stara. E, sada, da li se, u međuvremenu, lipa promijenila, teško je reći. Svakako, preteška su za današnje uvjete, kada profesionalna drva obično imaju 92 grama. Oscilacije u drvima su velike, kod modela 032 (na slici), jedan je debeo 5.8 mm, a težak 97 grama, dok je drugi 5.5 mm i 104 g. Jer, svako drvo u šumi je različito.

Kako su Kinezi bili zatvoreni prema van, tako i prema unutra, te je malo vjerojatno da ćete doći u posjed nekog od tih arhivskih drva. Ali, što možete lako naći? Pa, rekete koji su se nekoć prodavali, za sitnu paru, na kioscima Duhana, modele Gold Cup:

Gold_Cup_Blade_1
Gold_Cup_Blade_2

Ima li još netko da igra sa kineskim klasikom? Da, njihova penhold legenda, u španjolskim bojama, He Zhi Wen.