Auzmeš

U Žargonautu je navedeno slijedeće objašnjenje “Auzmeš se javlja u kartaškoj igri, kada dođe do pogrešnog dijeljenja ili kršenja pravila, te se igra prekida i sve se karte nanovo dijele, obično uz penale za kartaša koji je bio uzrokom prekida, bilo da je pogrešno podijelio karte ili da je prekršio neko pravilo (npr. zadržao adut koji je morao baciti).” Idemo pojasniti kakve veze to ima sa stolnim tenisom.

Što mislite koji je VW Golf bolji, verzija 2 ili 4, da li će Golf 8 biti bolji od svog prethodnika? Normalno, da. Što vrijedi za auto industriju, ne vrijedi za stolnotenisku, konkretno njemački ESN. S njihovim gumama igra znatan broj rekreativaca, nezavisno od potpisanog proizvođača, jer su best buy, najbolji odnos cijene i performansi, za 200 – 250 kn može se nabaviti vrlo dobra guma. Da pojasnim…

U blogu “Kemija u stolnom tenisu” upoznao sam Vas sa vlasnikom firme ESN, općim karakteristikama i razvojem stolnoteniskih guma. Od 1995. oni proizvode stolnoteniske gume, a danas imaju 215 zaposlenika iz 15 zemalja. Sami ne brandiraju svoje proizvode (OEM), već to za njih rade Donic, Tibhar, Andro, Joola, XIOM, Nittaku, Gewo, katkada i kineska konkurencija Palio, DHS, Friendship. Poseban rast doživjeli su od 2008. kada je zabranjeno korištenje starih klasičnih ljepila (Speed Glue). Osnovni pojam vezan uz njih je Tensor, tj. porozna spužva koja daje energiju stolnoteniskoj gumi. I, trude se oni, već više od 20 godina proizvode nove gume, u pravilu svaka generacija bila je bolja od prethodne. U stvari, nije baš tako, nakon dobre serije znala bi izaći lošija, npr. gume bi imala previše brzine, a premalo kontrole. No, intencija je bila očita, sadržana u sloganu “Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem”.

Sada pogledajte 2 tablice Nittaku guma, ima u njima skoro 50-tak modela, a oni su tek jedan od 185 kod ITTF-a registriranih proizvođača guma:

Nittaku_Gume_1
Nittaku_Gume_2

U jednom trenu u ESN su se “dosjetili” da bi oni mogli proizvoditi i gume s klasičnom, a ne samo s poroznom spužvom. I, izdali su gume, reinkarnacije Butterfly Sriver L ili Yasaka Mark V, sa imenima npr. XIOM Musa i Joola Zack. Od tada, njihove gume nisu više nužno Tensor. A, svaka stolnoteniska firma ima vlastiti marketing, pa istu stvar, npr. poroznu spužvu, naziva potpuno različitim imenima, npr. XIOM Hyper Elasto i  Elasto Futura, Donic Formula, Tibhar SPI, Joola Green Power itd. U obilju modela guma i nazivlja, kod svakog drugačijeg, prosječnom igraču se vrlo teško, skoro nemoguće snaći. U stvari, većinu kupovina igrač obavlja nedovoljno znajući što mu treba, a još manje što će od gume dobiti. Čest je i “halo” efekat, preporuka drugog igrača ili isprobavanje tuđeg reketa na par minuta.

Najnovija intencija iz ESN-a je da gume ne rade sa poboljšanim performansama, već ih, namjerno, znaju umanjiti, jer su ti modeli, sa smanjenim katapultom, kao namijenjeni za slabije igrače. Tako je “nastala” XIOM Vega Intro, Nittaku Factive, a slijediti će serija Gewo Neoflexx. Čini Vam se komplicirano? Sada tome dodajte da su neke gume napravljene sa topsheet-om za celuloidne loptice, a novije za plastične, sa više gripa, tj. površinske hvatljivosti gume. U glavi cijeli auzmeš 😯 .

Nittaku_Factive_1
Nittaku_Factive_2

Kako to riješiti, te izabrati gumu sa “idealnom” kombinacijom brzine, spina, kontrole, tvrdoće i trajnosti? Tri su mogućnosti. Kupiti “na slijepo”, pa se, ako možete, priviknuti na to s čime igrate. Druga mogućnost je da, prije kupnje, detaljno prostudirate tablice proizvođača čiju gumu želite kupiti, te usporedite performanse. Pri tome, za većinu rekreativaca, više nije nužno i bolje, potrebno je izabrati na temelju vlastite tehnike i brzine, a ne želja. Treća mogućnost je da konzultirate stručnu osobu, koja će Vam pomoći u odabiru i smanjiti grešku.

O svemu tome možete pročitati raspravu na MyTableTennis.NET.