Budi drugačiji

LMC_0
Ne znam, možda neke poslove možete dobro raditi i bez posebnih sklonosti, interesa i pregnuća, npr. kućanske – pranje suđa, kuhanje, glačanje… Ali, bavljenje stolnim tenisom to sigurno nije, bili Vi igrač, trener, prodavač opreme ili rukovodioc. Ako nemate interesa, to će se odmah vidjeti i učiniti da svoju ulogu u stolnom tenisu obavljate traljavo.

Bavljenje vrhunskim, natjecateljskim stolnim tenisom danas podrazumijeva trening centar. Tamo su, na jednom mjestu, skupljeni ponajbolji treneri i igrači, što omogućava 24-satno življenje stolnog tenisa, bez razmišljanja gdje, koliko, što i s kim će igrač trenirati, što i gdje će ručati, gdje biti smješten. Samo tako je moguća realizacija potencijala svakog igrača i dugoročan plasman među prvih 100 na svjetskoj rang listi.

Nakon propasti WSA, vodeći trening centar u Europi je njemački Liebherr Masters College (LMC) u Ochsenhausenu. Na 12 stolova trenira 21 igrač, nezavisno od nacionalnosti, uz pomoć 7 trenera, 2 fizioterapeuta, liječnika, psihologa, nutricionista, te ostalog rukovodećeg i pratećeg osoblja. Kako pronalaze igrače? Pa, imaju scoute, koji obilaze natjecanja, te biraju najtalentiranije, koje zatim testiraju. Glavni sponzor je Liebherr, strateški partner je proizvođač guma ESN, a prisutne su i stolnoteniske firme Donic, Gewo, Victas, Andro i Cornilleau, te još neki partneri. Jedan od trenera je i naš Dubravko Škorić, zadužen za tehniku igre, već prije spomenut u blogu “Europska lutanja“.

LMC_1

Ovo do sada je bio samo uvod, idemo sada na poantu.

LMC_2

LMC je pokrenuo internet magazin BeDifferenTT (eng. Budi drugačiji) promovirajući stolni tenis, igrače (Simon Gauzy, Hugo Calderano…) i svoj rad. Zašto oni to rade? Većina stanovnika Europe zna navesti 3 najveće nogometne zvijezde, ali vrlo mali broj stolnoteniske. Bez popularizacije, stolni tenis ne može uspjeti. Prosurfajte, ima tamo svačeg zgodnog, među ostalim, kada odete u neku svjetsku metropolu (New York, London, Pariz, Tokyo) gdje možete odigrati partijicu (pridodao bi “Snap” u Beogradu). Dalje, kako se odjenuti u duhu stolnog tenisa? O interaktivnom stolu, koji prati Vaše udarce…


Na kraju, netko će pitati: “Zašto mi nemamo trening centar? Jel’ problem lova?” Nije. Jednostavno, kod nas neki bolje žive od nerada, držeći ruke u džepovima, ispijajući tisuće kava. I tako godinama, desetljećima. A, zašto bi radili, ako ne moraju?