Gewo Nexxus EL Pro 48 – recenzija

Znate da kod mene ništa nije jednostavno? Tako neće biti ni s ovom recenzijom. Jer, to neće biti priča samo o jednoj gumi, već puno općenitija, o recenzentima i recenzijama. Pa, idemo sa uvodom. Prvo faktografija.

Gewo Nexxus EL Pro 48 je guma iz najnovije generacije ESN Deutsche Tischtennis Technologie GmbH (Njemačka), koju karakterizira umanjena debljina topsheeta (gornjeg dijela gume), te povećana debljina spužve (max = 2.3), korištenjem tzv. Micro Layer tehnologije. Deblja spužva daje gumi više brzine, a smanjuje joj težinu, oko 5 g. Kada pogledate tipične mečeve vrhunskih igrača od prije 5 godina, prije uvođenja plastičnih loptica, vidjeti ćete da je naglasak igre bio na spinu i izmjeni FH udaraca, tzv. igri spin na spin. Kako su nove loptice teže, tromije, sa manje rotacije i višim odskokom, loptica se udara ranije, točka kontakta se “približila” stolu, servis se odmah napada BH flipom, te se izmjena udaraca nastavlja po BH. Normalno, prilagodili su gume tehnici igre, pa naglasak nije više na spinu, već na brzini ravnog udarca. Spužva je tvrdoće (Shore C) 48 (Medium+), ima pore srednje veličine, a topsheet je napravljen upotrebom tehnologije DGC40+ “Dynamic-Grip-Concept“ 2.0, koja gumi daje više gripa (površinske hvatljivosti). Guma je raspoloživa u debljinama 2.3 (maXXimum), 2.1 i 1.9. Nominalne vrijednosti su:

Brzina: 125
Kontrola: 91
Spin: 124

Osim navedene tvrdoće 48, guma se isporučuje i sa spužvama tvrdoće 43 (srednja), te 38 (mekana). Uz gumu EL Pro, za one kojima ni to nije dovoljno brzo, model XT Pro ima smanjenu debljinu i povećanu dužinu pipaca topsheeta. Nominalna cijena guma je €47.90.

Evo sada video recenzije koju sam našao na Youtube-u, od “sponzoruša” poljskih igrača:

Kakva je ta poljska recenzija? Igrači (recenzenti) nisu loši, ali, opet tipično, nije dobra. Zašto? Pa, nedostaje nekoliko vitalnih stvari. Prvo, nije navedeno koje je drvo korišteno u testu, jer ista guma montirana na različita drva može dati sasvim različite rezultate (drvo samo od furnira, sa arylate-carbonom, sa završnim slojem limbe ili kotoa…). Također, nisu navedene usporedbe sa najžešćim konkurentima, konkretno Butterfly Tenergy 05 i Tibhar Evolution MX-P. Potpuno mi je neshvatljivo da je model EL Pro 43 bolji za igru od stola, kada sigurno ima manje snage…

Kako sam gratis dobio gumu Gewo Nexxus EL Pro 48 maXXimum, dao sam je ovdje na testiranje Superligaškom igraču (crveni dres), jer ja sam prečokljav, da bi bio objektivan. Kako on igra? Više je igrač varijacije spina, nego “brute force” napada, a igra sa carbonskim drvom Avalox Ma Wenge C555. Za usporedbu snage, prvak Sokaz-a, na treningu, ako i kada dobije set u 3 – 4 meča, vrlo je sretan čovjek 🙂 .

I, što kaže?

Guma je isprobana na 3 drva:

Avalox Ma Wenge C555

  • guma je bila je friško odrezana i puna snage (tuninga);
  • dosta je tvrda, te odgovara kao BH guma na mekanom drvu;
  • odlična za BH flip (“bananu”);
  • kod bloka direktan osjećaj, ne divlja, dobra kontrola;
  • kod BH spina daje manje rotacije, ali više snage od MX-P;
  • isprobana jedan trening i kao FH guma, daje više snage u lopticu od Tenergy 05, ali nisam uspio dobiti dobru rotaciju kod servisa.

DHS H301

  • OK se slagala s drvom, guma nije mogla dati kvalitetu u udarcu zbog drva koje nije tolika klasa kao druga dva.

DHS Hurricane Long V

  • dok sam došao do trenutka kada je stavljena na ovo drvo guma je izgubila na snazi, pa je dosta teško na tvrdom drvu s tvrdom spužvom izvući BH spin na mekane lopte, ne znam da li je do kombinacije tvrda guma – tvrda spužva ili je samo do toga što bi je trebalo ponovno tunirati;
  • dobra kontrola kod bloka, kratko – kratko, prijema servisa.

Generalni dojam je da u usporedbi s MX-P treba igrati ravnije u lopticu, kada se igra preko loptice zna propasti, guma traži agresivnu igru i tu se čini najbolja. Puno kvalitetnije i teže su loptice prilikom napada, nego u pasivi, kada se igra preko loptice na nečiji spin. U usporedbi s Tenergy 05 na FH daje više snage, manje rotacije, loptica ide puno ravnije do protivnika, nema luk, problem je bio pronalazak kontakta kod servisa.

Testirano na lopticama s 3*, bešavnom Xiom i šavnima Gewo, Tibhar i DHS.

Sada ide moja recenzija recenzenta. DHS H301 je izvrsno drvo, upravo je prodan drugi komad nekadašnjem našem kadetskom prvaku Europe, profesionalcu u inozemstvu, ali dotični je naviknut na koto, pa u udarce unosi više snage. Prije je igrao sa Stiga Carbonado 190 i Butterfly Viscaria, pa je DHS drvo u toj klasi.

Zašto izabrati Nexxus, a ne Tenergy ili MX-P? Tenergy je znatno skuplji, MX-P se jako troši, a od sada do kraja 10. mjeseca Gewo Nexxus gume su na posebnom popustu 230 kn/kom. 

Gewo_Nexxus_EL_Pro_48