Volim se gibat, gibat

Početno, ide priča. Prije tjedan dana prisustvovao sam jednom turniru, na kojem je nastupala igračica, glavna junakinja bloga 13. prase. To je dijete s kojim nitko nije želio raditi, već je služilo za punjenje klupske blagajne, tj. naplatu članarine. I, baš me interesiralo kako tehnički igra, koliko je, za proteklih godinu i pol, napredovala. Članica je najtrofejnijeg hrvatskog ženskog kluba, pa bi se tamo, valjda, trebalo najbolje raditi. I, ostao sam razočaran, uopće se ne kreće, stoji kao kamen, svaku lopticu, nezavisno od rotacije, s mjesta pokušava udariti najvećom snagom. Ne radi se o talentu, neki igrač(ica) je mekši/tvrđi, psihički (ne)stabilniji, (ne)pokretljiviji, eksplozivniji, sporiji/brži… Ali, osnovu svakog stolnog tenisa, kako natjecateljskog, tako i onog rekreativnog, čini pokretljivost. Ako se igrač nauči, a to može svatko, da se prije i tokom udarca mora kretati, i vježbu (ispravni pokret) izvede milion puta, on će to automatski napraviti i tokom meča.

Istovremeno, naišao sam na video kojeg je snimio američki trener Samson Dubina. Kada pogledamo povijesno, pa mi smo imali 3 igrača među 10 najboljih na svjetskoj rang listi (npr. Šurbek, Stipančić i Kalinić), a gdje su tada, u stolnom tenisu, bili ti Amerikanci? Da ne bi rekli da uspoređujem kruške i jabuke, Amerikanka je godinu mlađa i super pokretljiva, pogledajte sami:

Sada ide video isječak sa korejskog kanala TTNuri, koji se sastoji od 3 dijela, kineskim klincem, ispred ogledala, u vježbi FH spina, tehnikom Ma Longa, te treningom ženske reprezentacije J. Koreje:

Da ne bi sve ostalo samo na kritici, jer od toga nema nikakve koristi, u stolnom tenisu su prisutna slijedeća osnovna kretanja:

  • lijevo – desno, tj. bočno kretanje šase korakom, te naprijed – nazad;
  • u udarcu odozdo – na gore, te rotacijom tijela (kružno kretanje).

Između udaraca igrač treba koristiti poskok, kako bi se vratio u početni položaj, te uspostavio ravnotežu.

Izgleda jednostavno, zar ne, pa zašto to većina igrača, a možda ni Vi, ne činite? Znači, tokom zagrijavanja, spustiti se u koljenima, tako da je težište naprijed, postaviti noge u početni stav, gdje je desna noga malo iza lijeve (za dešnjake, kod ljevaka obrnuto), “zaključati” lakat na oko 90° u odnosu na bok (tijelo), te lopticu udarati pokretom tijela kontrom (ravno) ili spinom (tangencijalno).

Footwork

P.S. Naknadno sam naišao na Youtube snimku naše igračice, a ako Vam je dosadno možete izračunati postotak (broj) pogodaka prve, a onda posebno druge loptice…