WSA – kraj

Znate li koje su razlike između Zagreba i Beča? Pa, mislim da smo mi Agrameri (Purgeri) u više stvari nadišli svoju nekadašnju austro-ugarsku prijestolnicu. A, u čemu sve to? Pokušati ću obrazložiti.

Prvo, svakako, to je specifičan štih, bolje rečeno šnjof (hrv. miris), koji mi, posebno u ovom mom južnom dijelu Zagreba imamo, a Beč nema. Na televiziji su nas poučili da to ne smrdi smeće sa Jakuševca, već kompostana koja se tamo nalazi, dok Beč ekološki spaljuje otpad. Više o tome možete pročitati iz Večernjaka , a na slici pogledati kako to tamo izgleda. Kod njih je spalionica turistička atrakcija, pa u nju dovode turiste, a mogli bi i mi na Jakuševačko brdo, s kojeg puca lijep pogled na Savu i okolicu. S tim u vezi ima i jedna anegdota. Posjetio me, prije par godina, stolnoteniski znanac iz Beograda, sa ženom u pratnji. I dok smo nas dvojica raspravljali o drvima i gumama, pita njegova žena Ceca: “Oprostite, molim, a koje je to znamenito brdo koje se vidi kroz Vaš prozor? Kod nas, iznad Beograda, je Avala.” Bilo je to jakuševačko brdo otpada.

Drugo, mi “sigurno” imamo ljepši Advent u Zagrebu. Samo, ne znam zašto naše turističke agencije organiziraju odlazak u Beč, a ne dovoze Austrijance do nas?

Treće, a u tome je i poanta, u Beču se nema para. Kako? U oba grada postoje stolnoteniski centri nazvani po legendarnim stolnotenisačima, kod nas Dragutinu Šurbeku, a kod njih, u Schwechatu, po posljednjem svjetskom prvaku iz Europe Werneru Schlageru. I dok Zagrepčani, predvođeni gradonačelnikom, bez problema financiraju centar, u Beču stalno neki problemi. Prvo je WSA, zamišljena i realizirana kao centar europske stolnoteniske izvrsnosti, došla pred bankrot, pa su jedva našli kineskog investitora. Pri tome, bitno su smanjili aktivnost, posebno u rekreativnom i ženskom dijelu, a ispale su naše Lea Rakovac i Tamara Boroš, kasnije angažirana od luksemburškog saveza. No, investitor nije uspio uvjeriti gradske zastupnike Schwechata zašto bi financiranje stolnog tenisa bilo njihova briga i trošak, pa se centar definitivno zatvara. Pri tome, postoji još jedna sitna razlika. Dok je Werner svojim novcem sudjelovao u investiciji u centar, bez kojeg je sada ostao, nije mi poznato kako po tom pitanju stoje stvari sa Dragom. Dalje, što će sada biti sa Pucarom, koji je tamo trenirao, i sa trenerom Cegnarom? Više o tome možete pročitati u članku objavljenom na njemačkom portalu myTischtennis.de. OK, a zašto je to važno? Zatvaranjem WSA ostati će samo mali, nacionalni stolnoteniski centri po europskim zemljama, pa će konkurencija Azijatima biti apsolutno nemoguća.

WSA_Multiversum

Treba napomenuti kako o zatvaranju WSA nema ni riječi na stranicama ETTU i/ili ITTF, jer oni, baš kao i naš savez, objavljuju samo dobre vijesti.