Stolnotenisko prepravljanje istine

Na blog me “nadahnuo” europski izlazak (01.04.2023.) nove Butterfly serije guma Glayzer, koja će sadržavati 2 modela, običnu i hvatljivu 09C. “Normalno” u Japanu su već u prodaji. Iz stolnoteniske povijesti je očigledno da uvođenje novih imena guma loše prolazi kod igrača, bez obzira na njihove performanse. Iskustveno, igrači teško pamte nove nazive, te su “spremni” zapamtiti tek jednu, dvije gume istog branda, npr. Sriver i Tenergy. Gdje cjenovno i performansno smjestiti Glayzere? Zamjena su za gume “srednje klase” Rozena (grippy) i AIBISS (tacky), s kojima nitko nije bio zadovoljan, te su, očito, ostvarile suboptimalne prodajne rezultate, a cjenovno su oko 20% ispod Tenergy-a.

Butterfly_Glayzer

To je sve do sada OK. A, što nije? Idemo pogledati tablicu Butterfly guma, po spinu i brzini, nedavnu i novu.

Butterfly_Rubber_Chart_Past

Što je vidljivo? Da povijesna guma (mastodont) Sriver ima 30% manje performanse od mnogo novijih Tenergya. Ako netko danas misli i govori da je Butterfly Sriver bila “idealna” guma, to više govori o njemu, nego o gumi, što znači da je igrač “zapeo” negdje u prošlosti (fran. passé), gdje mu je ova ispred sadašnjosti i budućnosti. Svakako, i na ovoj tablici je potpuno nelogično da znatno mekši modeli Tenergy FX (spužva tvrdoće 32) ima jednake performanse kao redovne (tvrdoća 36).

Idemo sada pogledati najnoviju tablicu:

Butterfly_Rubber_Chart

Sada, odjednom Sriver ima tek 50% peformansi Tenergya, a Rozena tek nešto manje, što je, također, neistina. Interesantno, u “zvijezde se kuje” guma Tenergy 05 Hard s kojom je većina profića pokušala igrati i svi su je ostavili 🙁 .

Znači, Butterfly “kroji”  tablice kako im paše, nezavisno od stvarnih performansi. Sada bih citirao Toma Hanksa u najpoznatijem filmu o stolnom tenisu “Forrest Gump”: „Glup si koliko si glup“, drugim riječima, nije on nešto osobito pametan, ali nije ni toliko glup da zadovolji Butterfly standarde i “proguta” sve ovo. Jednostavno, dovoljna je zdravorazumska logika. Iako mi je jedan kupac, a inspiriran blogom “Nemojte googlati!“, rekao da je Google njegova jedina zaštita od “ljepljivih” prstiju trgovaca, očito tu nije sadržana istina.

Idemo sada vidjeti što najnovija umjetna inteligencija predstavljena chatGPT kaže o svemu ovome, tj. tko je tu u pravu, da li moja prirodna inteligencija uopće više koristi:

Butterfly_Rubber_Chart_ChatGPT

Kada sam ovo vidio ostao sam ugodno iznenađen da sam još uvijek pametniji od stroja, jer ovaj ne zna ispravne tvrdoće Butterfly spužvi, a ni da je Flarestorm II soft (guma s kratkim pipcima), generalno rečeno “Glup je k’o stup!“.

Sjećam se stvarne anegdote s Univerzijade ’87, gdje sam bio programer zadužen za volontere. Kako je, poslovično kod nas sve kasnilo, najviši rukovoditelj je došao do mene i 3 puta me nazvao Darko, iako mu je veliko na akreditaciji pred očima pisalo Mladen, a ja bi mu ljubazno prstom pokazao ime. Tražio on da program automatski rasporedi volontere na radna mjesta, ali tako da kada jednog ugura, drugi u nizu se ne pomaknu, tj. da dvojica sjede na istom radnom mjestu, što kompjutorski, na žalost, nije moguće, bit može biti 0 ili 1. Kada sam mu rekao da traži logičku besmislicu, koju ne mogu napraviti, silno se naljutio neposredni šef (kasniji pomoćnik Samarancha), jer, po njemu, nije problem bio u nemogućem zahtjevu, nego neljubaznom odgovoru. U stvari, sada kada se prisjetim tih dana, trebao sam reći “Budem, budem, hoću, hoću…”, a u stvari to nikad ne napraviti, što najbolje odražava duh ove nacije, ali ne i mene. Onaj visoki rukovoditelj s nemogućim zahtjevom je kasnije bio na tako visokim pozicijama, koje možete samo sanjati… Očito, na njima mu nije trebala zdrava logika, samo poslušnost.

Psihološko pitanje bez odgovora: “Hoćete li imati bolji rezultat ako mislite da imate kvalitetnu gumu, a njene performanse su u stvari inferiorne?

Novosti u asortimanu: gume Gewo Raver 1.8 i Gewo Nexxus EL Pro 50 SuperSelect, ponovno Jeftilen reketi 6, loptice Double Cicle (DHS) 1* narančasta, drva DHS PG-3 (5-sl.) konkavna i DHS TG-P (7-sl.) konkavna, reket DHS 3002 konkavna s gumama PF-4 2.2 crvena/crna, mrežica P145 profesionalna plava… Zašto DHS? Kod njih ćete platiti drvo upravo onoliko koliko stolnoteniski vrijedi, bez marketinških smicalica.

Uskoro u asortiman stižu i vrhunske gume po smiješnim cijenama, ali to neka još ostane mala tajna.