Gumene novosti za 2020.

Da nam nije ovog virusa, s kojim bi to, po mišljenju stolnoteniske industrije, gumama trebali igrati, što je to IN (moderno), a što definitivno OUT (zastarjelo).

Prije nego napravimo korak naprijed, idemo vidjeti što je to bilo najprodavanije prošle (2019.) godine, a prema izvještaju TT11:

  1. Nittaku Fastarc G-1
  2. Tibhar Evolution MX-P
  3. Yasaka Rakza 7
  4. DHS Hurricane3 Neo
  5. Yasaka Rakza 7 Soft
  6. Tibhar Evolution MX-P 50
  7. Nittaku Moristo SP
  8. XIOM Vega Pro
  9. Donic Barracuda
  10. Tibhar Grass D.TecS

Rekreativni igrači su konzervativni, u prodaji prevladavaju modeli iz “celuloidnog doba”, gumeni starci sa 10+ godina održavanja na tržištu.

Sada idemo na forum TableTennisDaily, što se to nudi novog, koja su svojstva guma “u trendu”? Normalno, sve su prilagođene plastičnim lopticama.

  • Umjerene cijene, a izvrsnih igračkih karakteristika XIOM Vega X i Tibhar Quantum X Pro, pri čemu su “našpanane”, pa bitno ne zaostaju od skupljih modela, jedino traže “pravog” igrača (ne opraštaju).
  • Vrhunskih svojstava je guma Victas V>11 Extra, koje “naslijeđuje” od V>15 Extra, ali 5 grama lakša (a, možda je kao i ona iz donje točke, samo sa različitim marketingom).
  • Iz zadnje generacije ESN-a, sa microlayerom, znači debljom spužvom i tanjim topsheetom, Joola se “ponovila” modelima Dynaryz ACC 47.5° i Dynaryz AGR 50°, jedino je “nabrijana” cijena od €59.90.
  • Gume sa “kamenom” spužvom, kao Butterfly Tenergy 05 Hard, a predvodi ih XIOM Omega VII Hyper, tvrdoće 55° ili 60°.
  • Gume sa tvrdom spužvom i hvatljivim topsheet-om, konkurencija Butterfly Dignics 09c, a tu su XIOM Omega VII China Guang (55°), Ying (60°) i Tau 2, Yasaka Rakza Z i Z Extra Hard, sve iz ESN-a, te Friendship, koji je za listopad najavio Battle III .

XIOM_Omega_VII_China_Ying

P.S. Ako me pitate kada ćemo se vratiti za stolove, moje je mišljenje, a nisam jedini, u listopadu. Možda to nekom zvuči “strašno”, ali tko preživi, ozbiljnije se ne razboli, sačuva posao i zadrži obitelj na okupu, smatrati će se sretnim. I, za kraj, pjesma rodnom Zagreb-gradu, sa željom da se što prije oporavi od potresa: