Novosti za 2020.

Sigurno, zbog Koronavirusa, 2020. neće ostati zabilježena u stolnoteniskoj povijesti po sportskim dostignućima, jer prolongirano je Svjetsko prvenstvo u Busanu, te Olimpijske igre u Tokiju, neka nacionalna prvenstva su otkazana (naše), neka odigrana (njemačko), a neka prekinuta (srpsko muško finale, zbog zaraze jednog od igrača)… Nije bolje ni u mlađim kategorijama, gdje je otkazano Prvenstvo Hrvatske, a Europsko juniorsko i kadetsko prvenstvo, koje se trebalo igrati u Zagrebu, odgođeno je za rujan, iako je pitanje da li će se i tada moći odigrati. Zaraze nisu pošteđeni ni veterani, dapače, oni su najviše izloženi, pa je, za svibanj slijedeće godine premiješteno Svjetsko prvenstvo u Bordauxu (Francuska), na kojem je trebalo nastupiti 5400 igrača. Neka prvenstva (Sokaz) su prekinuta, a tek manja gradska (Vinkovci, Ploče) odigrana. No, za stolnotenisku industriju (proizvođače opreme) virus kao da i ne postoji, oni idu svojim tokom, prema višegodišnjim planovima, a u stalnoj želji za (super)profitom. Izbacuju nova drva, gume, loptice, tenisice i dr., a druge pak, koje su po njihovom mišljenju pala ispod željene profitne margine povlače iz proizvodnje. Pa, što je to novog, a dio, koji ovdje neću ponavljati, već je predstavljen u blogu Gumene novosti za 2020.

Kod drva nastavlja se trend tvrđeg, bržeg i skupljeg, što pokazuje i novost DHS H301X, drva koje ima novi tip Arylate-Carbona postavljen na deblju srednjicu, a uz to je i dodatno stvrdnuto u odnosu na “stari” model H301, debljine je 5.9 mm i standardne težine od 89 grama. Drvo je “fakat” brzo, a svakako, namijenjeno za natjecatelje i tek manji broj ponajboljih rekreativaca. Dobra vijest je i da nije znatno skuplje, kod nas je 520 kn, posebno kada je usporedimo sa najnovijim modelom Stiga Legacy Carbon, koje je €210.00. U “cijeloj priči”, Butterfly, nakon što je prestao raditi drvo Michael Maze (ALC), s kojim još uvijek igra znatan broj igrača (€99.90), nadomjestio ga je s Freitas ALC po €179.90. Sada je iz prodajnog programa za Europu maknuo i legendarno Timo Boll Spirit (TBS), koji je bio “samo” €129.90, pa tko hoće drvo tog tipa najbliže je Timo Boll ALC po €169.90.

DHS_H301X

Kod guma nastavlja se “hvatljivi” trend, što ima veze i sa prethodnim pasusom, jer te treba, zbog otpora topsheet-a, dodatno “pogurati” bržim drvima. Što je u trendu? Butterfly, nakon što je izdao gumu Dignics 09C, od sutra u prodaju pušta i “okljaštrenu” verziju zvanu Aibiss (€44.90), nešto kao što je Rozena u odnosu na Tenergy. Suština je vidljiva u prikazu performansi i cijena, znači nova guma je jeftinija, tvrđa, sporija i proizvodi manje spina. E, sada, zašto bi je netko kupio meni nije jasno, ali valjda u Japanu imaju bolje stručnjake koji znaju odgovoriti i na to pitanje.

Butterfly_Dignics_09c
Butterfly_Aibiss_4
Butterfly_Aibiss_2
Butterfly_Aibiss_3

Na istom trendu (tvrdo i hvatljivo) su i nove gume iz Donic-a BlueGrip C1 i C2, identične Rakza Z (Hard) iz Yasake ili Omega VII China Guang i Ying iz XIOM-a. Interesantno, XIOM je naprijed navedene maksimalno “nabrijao” s cijenom, tako da još ne zna da li će ih prodavati u Europi, dok slične, a jeftinije modele Oza i Tau II prodaje samo kosookima. Jer, kao, mi Europljani imamo “punooo” novaca, pa nije red da nam ga oni ne uzmu. Svašta!

XIOM_Tacky_Rubbers

Iz DHS-a  je izašla guma Hurricane3 tvrdoće 37, za backhand, ali za igru s njom treba imati perfektnu dinamiku, kao Fan Zhendong, koja kod protivnika i gledatelja ostavlja “osjećaj” kao da je lopticu udario kopitom. Po DHS “načinu”, guma je dostupna sa sve 4 verzije spužve, za staro lijepljenje, Neo, Provintial i National.

DHS_H3_37

Nove su i loptice XIOM V 40+, okrugle su, manje hrapave, nove ne ostavljaju trag (plastičnu prašinu) na gumi, ali imam osjećaj da prije postanu glatke. Cijena: 8 kn/kom.

XIOM_V_Ball

Što još ima novog? Pa, npr. Gewo je izdao tenisice Smash XG Pro, relativno dobre, kod nas su 300 kn.

Gewo_Smash_XG_Pro