Grosse Spiele

Ako ste mislili da će se ovaj blog baviti nekim tamo davno zaboravljenim vremenima, nop. Vratiti ću se tek 10 godina unatrag, kada je vladala igra “Grosse Spiele”, ali nije je izvodio Sanader, iz epizode “Ćaća se vraća“, već travaroši. Među njima, tada omiljene firme bile su Dr Neubauer (Boomerang, Monster, Super Block, Inferno), Hallmark (Original, Supernova, Super Special) i Toni Hold (Virus, Virus II), a bilo je i podosta dorađenih izdanja dozvoljenih trava, sve obrađene u blogu “Frictionless (bez otpora) trave“. Znamo, takve trave zabranjene su 2008. Zašto? Trave su imale tvrde pipce, kao plastične, te same nisu primale rotaciju, ali zato su je vrlo uspješno okretale, sve detaljno opisano na MyTableTennis.NET. Travaroš čak i nije morao imati neku tehniku, kao chop-blok ili side-swap, već je otvorenim reketom gurao lopticu, sve ostalo je “odrađivala” guma. Plastični pipci bili su vrlo trajni, s jednom takvom gumom moglo se igrati više godina, čak je s vremenom postajala sve bolja. Dolazne loptice imale su zbunjujuću brzinu i rotaciju, svaki puta drugu, zastajale su i propadale, lelujale (“wobbling”), s gumom se moglo braniti i napadati. U prošlom Zimskom kupu igrač sa takvom travom “oderao” je sva 3 naša igrača, sa neusporedivo više treninga, tehnike i  brzine. Normalno, igrači koji su nekoć bili opremljeni takvim “oružjem” ne mogu, bez žala, zaboraviti ta vremena. Pa, kako po tom pitanju stvari stoje danas?

ITTF nije stručna udruga, već interesna. Jer, koji je smisao zabraniti frictionless trave, a ne i iste takve glatke gume? A, pravilima nisu zabranjene antispin gume bez otpora. Predvodnik je njemački Der-Materialspezialist s modelima Transformer, Mega-Block i najnovijim Diabolic. Ovaj zadnji je najavljen da, osim pasivih udaraca (blokova), zbog mekšeg topsheeta, bolje izvodi aktivne. Tu su 2 problema. Svi ti antispinovi opremljeni su dampening (eng. prigušujućim) spužvama, znači, koje upijaju brzinu i rotaciju, a ne kao klasične spužve, da je proizvode. Ali, guma, odnosno spužva, je glupa, pa ne zna kada treba oduzeti brzinu (defanzivni udarac), a kada ne (ofanzivni udarac). Drugim riječima, s takvim antispinovima vrlo je limitirana, ako ne i nemoguća, aktivna igra (napad), jer takvi udarci potonu u mrežicu. Pokušaj, kod Diabolica, da se to izvede je, s druge strane, proizveo znatno smanjenu trajnost gume (mjesec dana). I, tu završava legala.

Koje su ilegalne mogućnosti? Ako sami ili zamolite trgovca da Vam, na primjer, nabavi stari, originalni Dr Neubauer Monster 1.0 crne boje, potraga može potrajati, a i uspjeh je vrlo upitan. Sve je opisano u blogu Trava navlakuša, a navesti ću što se još može nabaviti:

  1. Dr Neubauer (Super Block) i Hallmark (Original, Supernova i Super Special);
  2. Big pips trave (sa velikim pipcima);
  3. Dorađene trave iz noppenladen.de, a prema blogu Trave – najbolje kombinacije.

Hallmark_Super-Special

Većina trava je dobavljiva samo u OX verziji (bez spužve), a na modele se, po želji, naknadno može lijepiti spužva odgovarajuće debljine (0.5 – 1.0) i tvrdoće (H30 – H45).

Za kraj ću navesti samo da plastične loptice “proizvode” 20 – 30% manje rotacije od starih celuloidnih, pa će i uspješnost navedenih guma biti adekvatna (lošija).

Nadam se da sam završio ovu temu i da joj se više neću vraćati.

P.S. Zašto Sokaz još uvijek dopušta takve gume, tko to ima moć da svoj osobni interes izdigne iznad općeg (1100 igrača)? Nakon što sam u jednom meču, između partija, zamijenio vrstu loptice (partija je bila protiv referenta 1. lige), te opisao u blogu, već na slijedećem sastanku Predsjedništva to je zabranjeno. Znači, za jedno pravilo ne vrijedi rok od 10 godina, a za drugo je dostatan mjesec. Pa, ti to shvati, ako možeš?!