Stolnoteniski početak

Iako su već objavljena 2 bloga sa sličnim naslovom Stolnoteniska početnica i Stolnoteniska početnica za starije, ovaj će biti različit. Niti jedan početak nije lak, posebno stolnoteniski, i da citiram “Nije važno koliko puta ćeš pasti, samo ustani i nastavi dalje.

SSC_Kuslanova

Obično su ljudi “krenuli” u mladim danima, kada je stolni tenis bio znatno popularniji, tako da su ga svi probali igrati. Možda su sada prestari ili pretili za nogomet ili jednostavno više nemaju ekipu, a bili su ponajbolji u pinganju na betonskim stolovima. To je jedan od čestih scenarija “novog” početka, kada se svatko treba zapitati: “Što ja hoću?“. Da li je to samo odigrati par partija sa svojim stolnoteniskim znancima, pa nakon toga popiti pivo ili su ambicije veće, pa kada već igram, da naučim tehniku stolnog tenisa? Možda je nekom “dosadilo” da stalno gubi od istog igrača, a drugi bi htio doseći najvišu rekreativnu razinu? Sve su to legalni motivi, ali svatko si mora postaviti cilj, kako bi napravio smislen tehnički i vremenski plan kako do njega stići. Dosta igrača, u tom periodu, ima problem s pronalaskom protivnika. Na žalost, za takve igrače stolnoteniska zajednica nema organizirani sustav, u obliku grupnih treninga ili kluba, pa su prepušteni sami sebi. U Zagrebu neki klubovi (npr. STK TIS) 3 puta tjedno (PON/SRI/PET), u večernjim satima od 21 – 22.30, rekreativnim igračima iznajmljuju stolove, uz plaćanje mjesečne članarine. Oni koji imaju suigrača mogu iznajmiti stol u Shopping centru Prečko, koji ima povoljnije termine do 16 h i vikendom, a moguća je i mjesečna pretplata, kako je to nekoć bilo u Vjesniku.

Vjesnik_Dvorana

Tehnički, u početku je osnovno otvorenim reketom pogoditi lopticu i prebaciti je na drugu stranu stola. Pri tome, ne gleda se rotacija loptice, niti je važno u koju polovicu protivničke strane padne. Stoji se na mjestu, loptica se gura, a ne udara, jer je tako sigurnije, a zna se izvesti 1 – 2 servisa. I tu završava stolnoteniska vještina većine samoukih igrača. No, od takvog početka, do stolnotenisača sa znanjem i primjenom većine tehničkih elemenata, katkada treba i 10 godina, a što igrač krene stariji, trebati će mu više. Od kuda krenuti? Svakako, najvažnije svojstvo je “držanje” loptice na stolu, te postupno uočavanje i reakcija na rotaciju. Tu su svakako najvažniji elementi rezanje (push), po mogućnosti s obje strane (BH i FH), kontra (ravan udarac) i blok, u slučaju protivničkog napada. Sa ta 3 elementa, uz kretanje, a bez neprisiljenih grešaka, moguće je već jako dobro igrati. Silno je važno ne igrati cijeli stol samo s jednom stranom reketa, najčešće backhandom, jer će to u budućnosti znatno otežati razvoj forehand tehnike. Također, u igru je potrebno odmah uključiti noge, pokretima lijevo – desno, gore – dolje i nazad – naprijed. Treba krenuti sam, gledajući snimke ispravnih udaraca, te trenirajući sam sebe, barem 2 – 3 puta tjedno. Ako je neki udarac izveden pogrešno, nakon završetka vježbe ili poena, treba ga ponoviti ispravno, bez loptice (autokorekcija). Bilo bi dobro uzeti i trenera, barem jednom tjedno, prosječna cijena je oko 100 kn/h + trošak termina dvorane, npr. u Zagrebu Train Smart.

Train_Smart

Osnovni udarci objašnjeni su u najnovijem blogu PingSunday.

I, kada to sve svlada, 2/3 igrača naknadno odustane 😥 . Za stolni tenis treba biti uporniji od mazge!