Prečice i stranputice

Često, barem jednom tjedno, me kontaktirate oko nabave “optimalnog materijala” kojim bi “popravili” svoju igru. Jer, stolni tenis je složen, traži 10+ godina treninga, osim tehnike igre, treba imati zavidnu fizičku brzinu, taktiku, psihičku stabilnost… Mnogima se to ne da čekati, rekreativci, zbog godina, imaju smanjenu pokretljivost, a i lakše je čekati da poen dobiješ protivničkom greškom, nego ga sam osvojiti. Manji je broj igrača koji imaju umanjene sposobnosti, npr. pokretljivost ručnog zgloba, vidnu manu i sl., pa kompenziraju taj svoj fizički nedostatak. Pod “materijalom” se podrazumjevaju gume koje nisu backside (glatke), tj. soft, medium pips, trava, antispin. One omogućuju igru sa slabijom tehnikom, ali su bitno ograničene u zadavanju vlastite rotacije, dok neke samo vraćaju protivničku. Doseg takvih kombinacija je ograničen, pa tako u profesionalnom stolnom tenisu broj muških igrača je mali, a tek je kod žena nešto veći, što je uvjetovano njihovom manjom fizičkom snagom.

Većina službenih i samozvanih trenera slabo poznaje stolnotenisku opremu, drva i gume. Zbog toga, a uvjereni u vlastito znanje i “nepogrešivost”, te željni pokazati onima koje treniraju stručni autoritet, spajaju nespojivo. Najpopularnije, ali ne i najbolje, početničko drvo je Butterfly Primorac Classic OFF-, ali to je ofanzivno drvo, za napadača, dizajnirano za izvođenje aktivnih udaraca (kontre, spina, bloka i sl.). Zalijepiti travu na takvo drvo nije pametno. Zašto? Pa, trava je defanzivna guma, za izvođenje chop-bloka, chopa i sl. udaraca, pri čemu drvo treba “upiti” brzinu i rotaciju protivničke loptice. Zalijepiti soft na drvo kojem je završni furnir hinoki, također, nije lukavo, jer je to spinerski furnir, koji “lijepi” lopticu. Za soft treba izabrati tvrđe, direktnije drvo, jer se igra bazira na bloku i ravnom, brzom udarcu.

Ako birate stolnotenisku “prečicu”, pazite da ne ispadne stranputica. Daleko od toga da se ne može igrati sa travom na ofanzivnom drvu, ali to traži ili znatno bolju tehniku (Gionis igra sa Butterfly Korbel) ili će patiti rezultat. Jer, “materijal” je taj koji određuje optimalno drvo, a drugu, u pravilu, backside gumu treba prilagoditi. Česti je slučaj da igrač, nakon igre sa 2 backside gume, na jednu stranu stavi materijal. Tada je bolje prodati postojeće drvo, kao polovno, te kupiti novo, prilagođeno novoj gumi.

Gionis
Gionis_Korbel

P.S. Protekla 3 dana u švedskom Halmstadu se igrao muški Svjetski kup. U svekineskom finalu Ma Long je sa 4 : 0 pobijedio Fan Zhendonga, a najvjerojatnije je da će ta 2 igrača zastupati Kinu na Olimpijskim igrama u Riu. Svjetla za Xu Xina i Zhang Jikea se polako gase.