Big pips trave

Danas, posebno za Vas, iz Geek-ove kuhinje, na naš stolnoteniski stol stiže još jedan kineski “specijalitet”, a nisu “Spring rolice”.

U Sokaz-u, iz meni nepoznatih razloga, još ništa od zabrane korištenja guma koje nisu na ITTF listi. Prema tome, kod nas i u Kini sve je dopušteno, pa zašto to ne iskoristiti? Za igrače koje ne mori moralno pitanje legitimiteta, ponajbolje sredstvo svakako je Big pips trava (eng. trava sa velikim pipcima). To je guma sa dugim pipcima na van (trava), kojoj je naknadno, kemijskim tretiranjem, povećana veličina pipaca, širine softa, a dužine trave, što nije dopušteno ITTF regulativom. Konkretna, najnovija inačica takve gume zove se Globe Mo Wang III, a jučer sam isporučio prvu takvu. Pa, da vidimo.

Globe je legendarna kineska tvornica, koja proizvodi backside (glatku) gumu Globe 999, s kojom je nekoć, dok se koristilo brzo lijepljenje, igrao i Kong Linghui. Proizvode i gume sa pipcima (softove, medium pips i trave), od kojih je, donedavno, najpoznatija bila trava 979, a od skora su asortiman proširili sa još 2 modela, Mo Wang I i Mo Wang II, čije karakteristike su već prikazane ovdje. Kako izgleda legalna verzija može se vidjeti na modelu II:

Globe_Mo_Wang_II_2
Globe_Mo_Wang_II_1

Sada idemo na modificiranu verziju Mo Wang III:

Globe_Mo_Wang_III_1
Globe_Mo_Wang_III_2
Globe_Mo_Wang_III_3

I, što vidimo? Pipci trave Mo Wang III su za cca. 50% uvećani u odnosu na II (uz natpis ih ide 6, u odnosu na 9). Trava je mekana i hvatljiva kao Spinlord Dornenglanz, vjerojatno je tretirana u parafinskom ulju, ima izvrsnu kontrolu, a vrhunska je i za napad, posebno ako se na nju naknadno nalijepi spužva debljine 0.5 mm, jer je, originalno, isporučiva samo u OX verziji (bez spužve). Da je to vrhunski “specijalitet” iz kineske kuhinje, kako je navedeno u uvodu, vidljivo je iz bloga Materijalisti, gdje dotični, sa manjkom kose na glavi, “dere, k’o zelje” Vladija (Samsonova). U tom “slučaju” korištena je trava Dawei 388D-1, sa povećanim pipcima, a dobavljiv je i poseban model Guai Jiao Huang Special Large Pips Long Pimple OX. Ono što izdvaja Globe Mo Wang III je da dolazi tvornički rezana na normalnu veličinu gume, što obećava profesionalnu izradu i veću trajnost.

Pa, travaroši, ako naiđete na samouvjerenu “igračinu” sa 2 backside (glatke) gume, možete mu prirediti jedno ugodno, kako bi to Slovenci rekli, “vedno presenećanje” (hrv. iznenađenje). Nakon ekspresnih 3 : 0 za Vas, biti će malo manje (samo)uvjeren.

P.S. Nisam mogao izdržati, pa sam jučer bio na turniru za otvaranje nove dvorane u balonu kraj Boćarskog doma. Došlo je tek 10-tak igrača, ispod očekivanja organizatora, vjerojatno zbog lošeg tajminga turnira (subota 15 h). Dvorana je tokom dana namijenjena za atletiku, pa se stolovi za stolni tenis i arene postavljaju tek navečer. Pod nije loš, tartan položen na beton, a ne umjetna trava, kako sam pretpostavio, pa nema prašine, ali podloga je tvrda. Osvjetljenje je, također, zadovoljavajuće, reflektori na vrhu balona, stol i okolni prostor su dobro i ravnomjerno osvijetljeni. Stolovi su, kako je prethodno opisano, debljine tek 19 mm, sa “krš” mrežicama, te su najlošiji od svih koji se iznajmljuju po dvoranama u Zagrebu (Velesajam, Prečko, Ritmo, Vjesnik…). Bile su tek 4 arene (ograde), a ostale će, valjda, stići. Ono što me iznenadilo je predviđena cijena iznajmljivanja od 40 kn/sat, koja je viša od npr. Merixa (35 kn) ili Prečkog (32 kn).