Materijalisti

Prošli tjedan pitao me jedan od novopečenih (budućih) stolnotenisača: “Koji su ti to materijalisti, kako ih prepoznati?”. Evo instant odgovora: “U današnjem stolnom tenisu većina igrača igra sa glatkim (backside) gumama. Zašto? Takve gume imaju najveću kontaktnu površinu sa lopticom, a zbog površinske hvatljivosti (grippy ili tacky) omogućavaju igraču da vlastitim udarcem i po želji zada najveću rotaciju, nezavisnu od protivničke (dolazne)”. U tom smislu, materijalom se smatra guma sa pipcima okrenutima prema van (Pimples Out), a prema dužini, širini i rasporedu pipaca, koji se mogu osjetiti prelaskom prsta po gumi, dijele se na:

U materijale se uvrštavaju i antispin gume, koje imaju glatku gornju površinu, ali smanjenu hvatljivost, a u igri se ponašaju kao trave.

I, kako je to već napisano, ako Butterfly Sriver ima osjetljivost na dolaznu rotaciju 100%, onda soft Stiga Royal ima 60%, soft Dr Neubauer Pistol 40%, medium pips guma 30% (npr. Galaxy Pluto), antispin i trava 20%, a “fenirana” (frictionless) guma 10%. Guma sa spužvom, u pravilu, prima više od one bez, osim u slučaju dampening folije. Ali, koliko guma “prima” rotacije, toliko je može i zadati.

Kolika je prisutnost igrača sa materijalima? Gledajući na uzorku Sokaz-a (1100 igrača), u rekreativnim ligama 10-tak %, pri čemu je u jačim ligama zastupljenost manja. U natjecateljskom stolnom tenisu, kod muškaraca je 1-2%, a znatno je veća kod žena.

Zašto igrači koriste “materijale”? Pa, stolni tenis, kao i svaki drugi sport, namijenjen je za mlade, brze, jake… Ali, ako to čovjek nije, ili ima smanjene sposobnosti, npr. zbog godina, viška kilograma, invaliditeta ili lošeg vida, “materijal” je način da se igra svede na vlastitu mjeru. Pa, ako preko puta stola stoji protivnik od 18 godina, a sami imate 50+ ili 60+, OK, on je brz, ali Vi ste lukavi. U tom slučaju, za protivnika, pretjerana bezobzirna sila je kontraproduktivna.

Kako izabrati koji materijal koristiti? Zavisi od vrste igre kojoj se teži. Soft i medium pips su ofanzivne gume, pri čemu se sa softom ipak može povući lagani spin. Trava i antispin su defanzivne gume, pri čemu je s antispinom, ipak, lakše napasti. Daljnji izbor je zavisan od tehnike koju igrač ima na drugoj strani, suprotnoj od materijala. Trava “preferira” rotaciju, tj. spin, soft, medium pips i antispin ravan udarac, tj. kontru. Soft i medium pips ubrzavaju igru, trava i antispin usporavaju. Rijetki su rekreativni igrači (manje od 1%) koji na obje strane reketa imaju materijal, a u tom slučaju je najčešći izbor softa i trave. Ali, bez obzira koji materijal stavili, guma neće igrati sama, te za svaku takvu kombinaciju treba imati odgovarajuću tehniku i taktiku igre.

Pimples-Out

Snimka Wang Jian Jianga, zvanog 東邪 “Evil of the East” (hrv. zlo s Istoka), jednog od najpoznatijih kineskih rekreativnih igrača, penhold twiddlera, koji na jednoj strani reketa ima “feniranu” travu Dawei 388D-1 OX (Big pips), a na drugoj soft Haifu Penguin.

Evo, sa istim glavnim junakom, još jedan “edukativni” video:

Ako mislite da bi ga Vi dobili, mo’š mislit’, nije uspjelo ni Vladiju (Samsonovu):

Pisac ovih redova je i sam “materijalist”, ali svoje vrste (lat. sui generis), jer na obje strane reketa ima hvatljive kineske gume, pri čemu na BH gumu sa ekstremnom rotacijom (DHS Hurricane3 Neo National). Kako je to rijetka kombinacija, usporava igru, a kod protivnika izaziva neprisiljene greške (pogađanje vlastite polovice stola ili dna mrežice). Kako igrati protiv takve kombinacije? To neka ostane moja mala tajna.

I, jedan savjet za kraj. Ne igrajte mečeve, posebno službene, a da niste prethodno prekontrolirali protivnički reket, mogli bi ostati (ne)ugodno iznenađeni.