Plastične loptice – za rekreativce

Od kada nas je napustila naša Tinica (Katanić), imamo malo “komada” na ovim stranicama, samo neke sa reketima u rukama, pa kako tema nije nešto zabavna, evo uvoda:

Igrači koji igraju po garažama, podrumima, tavanima, te oni koji se ne natječu, za sada, slobodno mogu preskočiti ovu temu, jer većina njih, dok ih ima, nastaviti će igrati sa celuloidnim lopticama.

Dvije godine od uvođenja plastičnih loptica, kakvo je stanje? Budući da se od jeseni OBAVEZNO koriste i u našoj rekreativnoj ligi (Sokaz) svi po dvoranama govore o tome, relativno malo njih s argumentima. A, za sve kineske loptice, šavne i bešavne, kojih je 90% na tržištu, vrijedi Hurricane poučak. Što to, konkretno, znači? Od 10 natjecateljskih loptica sa 3*, vjerojatno će ih tek 2 – 3 biti okrugle, ostale će biti manja ili veća jaj(c)a. Dalje, jedna serija, npr. za Donic ili Gewo će biti bolja, Stiga ili Yinhe lošije, drugi puta će biti obrnuto. Znači, nema pravila, sve je SLUČAJ i sreća. PRODAVAČ nije odgovoran za njihovu trajnost i pravilnost, već isključivo za ispravno skladištenje na sobnoj temperaturi. Normalno, ako se loptice drže u lokalu, po hladnoći i vrućini, da će, zbog zamora materijala uslijed rastezanja, doći do smanjene trajnosti i pravilnosti.

Sve ovdje navedene loptice imaju ITTF certifikat, pa su “podobne” za službena natjecanja, te za rekreativne lige. Koja loptica će se koristiti ovisi o ugovoru koji ITTF sklopi sa dobavljačem, tako, na primjer, na Croatia i Slovenia Open koristile su se DHS šavne, na WVTTC 2016. XSF bešavne, na EYC 2016. igrati će se sa XIOM bešavnim… Isti brand može u ponudi imati i šavne i bešavne loptice, npr. Tibhar, Joola i dr.

Kako znati kada su loptice proizvedene i kojoj verziji pripadaju? Na kartonskoj kutiji su utisnuta 4 slova, u obliku MMGG (2 znaka mjeseca proizvodnje i 2 godine), pri čemu je A = 1, B = 2,…, I= 9, X = 0, oznaka XGAE = 0715, tj. loptica je proizvedena u srpnju 2015. Kontrola je da je 3. slovo obavezno A, jer loptica ne može biti proizvedena prije 2010., a ni kasnije od 2016. U ovom načinu označavanja vidljiva je sva “muljaža” ITTF-a, jer su mogli propisati jednostavnu, brojčanu oznaku (npr. 0715) ili preuzeti označavanje od auto guma (tjedan + godina proizvodnje). Druga mogućnost, posebno ako ne postoji kutija, je da se grebe po šavnoj loptici, te pokuša osjetiti da li ima miris kao stara, tj. po celuloidu.

Plastic_Balls_Date_Code

Bešavne loptice proizvodi XuShaoFa (XSF), nezavisno od branda (XIOM, Tibhar, Joola…) koji se na loptici pojavljuje otisnut. Također, identična su igračka svojstva i trajnost, te mane. Loptica ima nešto viši odskok od šavne loptice, nešto manje rotacije, krene, pa stane, posebno je mrze travaroši. Trening loptice, ako su sa 2* (npr. XSF Premium), su relativno dobre i ne pucaju.

Šavne loptice, barem većinu, proizvodi DHS, a ostalim brandovima se samo tiska naziv (Stiga, Tibhar, Joola…). Nedavno se pojavila 3. verzija navedenih loptica. Prve, sa kojima je snimljen Dima, na legendarnoj fotografiji iz kineske lige, su pucale, po 10 komada na 1 treningu. Kako je to bilo igrački i financijski neizdrživo, kako bi manje pucale, u materijal za loptice su počeli miješati celuloid, i to je 2. verzija, koja se danas najčešće koristi. Takve loptice su trajnije od 1. serije, “primaju” više rotacije i imaju niži odskok, tako da su po svemu znatno sličnije starim. No, zaista, nema smisla, iz ekoloških razloga, ukidanje starih, da bi u novoj, “plastičnoj” loptici opet bilo 80% celuloida. Nedavno se pojavila 3. verzija, napravljena samo od plastike, koje ne pucaju, tvrđe su i sa višim odskokom, pa se takve, Stigine, danas koriste na Challenger turnirima.

Početno, dok nije proradila tvornica u Njemačkoj, Butterfly je prodavao DHS šavne loptice, na kojima nema slova G, te je ispod loga otisnuto “Made In China”. Od nedavno, u ponudi ima samo Butterfly G40+ loptice, koje imaju najviše brzine, ali i “neregularni”, visoki odskok, “puknuti” zvuk, te se među profesionalnim igračima, trenerima i rekreativcima smatraju, trenutno, najlošijima.

Po mišljenju većine, najkvalitetnije su Nittaku Premium 40+, najbliže su celuloidnima, a proizvode se u Japanu.

Nittaku_Premium

A, kojima su se okrenuli naši zapadni susjedi Slovenci? Bešavnim lopticama.

Malo i o cijenama. Standardna cijena šavnih i bešavnih loptica je 10 kn/kom, na veće količine 100+ 8 kn, Butterfly G40+ su, koliko je meni poznato, 12 kn, a Nittaku Premium 40+ 15 kn.

Na profesionalnim turnirima, u propozicijama natjecanja objavljeno je kojim lopticama će se igrati, pa igrači imaju barem 7 dana da se priviknu na treningu. A, koja je preporuka rekreativcima, kada domaća ekipa određuje s kojom lopticom se igra, a to nije unaprijed poznato? Oni koji i inače “kuknjave” na svakom meču, te im ne valja stol, pod, osvjetljenje, sada će imati i lopticu, još jedan dobar razlog. Svima ostalima bi preporučio da nabave po 3 komada šavnih, bešavnih i njemačkih, pa neka se samostalno pokušaju prilagoditi. Za sada nije izvjesno koliki postotak ekipa će se odlučiti za koju vrstu loptica.

Gdje smo tu mi? Direktno ćemo uvoziti XSF bešavne loptice, trening (2*, tzv. Premium) i natjecateljske (3*), uvijek ćemo imati i neki brand (Joola, Tibhar, Stiga, Gewo) šavnih trening (1*) i natjecateljskih (3*) loptica, te Nittaku Premium 40+. NEĆEMO imati Butterfly G40+, zbog lošije kvalitete i više cijene.

Jedan savjet. Prije početka igre sa novom lopticom, posebno na službenom meču, izvrtite je, da provjerite pravilnost, tj. da li je okrugla. Neke nisu za ljudsku upotrebu, a igra više liči na “catch-as-catch-can”!

No, to će svega još par dana biti “udarna” tema, jer će, već slijedeći tjedan, započeti najvažnija sporedna stvar na svijetu, Europsko prvenstvo u nogometu u Francuskoj (od 10.06. – 10.07.), kada će svi manje pingati, a više buljiti u ekrane. Sretno Vatreni!