Spin bočni i sa odstupanjem

Samson Dubina je tamo neki lik u dalekom Ohio-u, a ovdje smo ga sreli u temama o Kratkom servisu i S otporom ili bez?. Iako je imao veliku želju ući u američku reprezentaciju i nastupiti na Olimpijadi u Riu, eto, nije uspio. Ali, to ga ne smeta da na edukativni način prikaže osnove stolnog tenisa, kao što je razlika između različitih spinova (rotacija) loptice. Loptica ima 3 dimenzije: širinu, dužinu i visinu, te je sukladno, moguće zadati i 3 rotacije (Izbjegavanje spina). I, dok je gornja (spin, topspin) i donja rotacija (rezana, backspin) svima poznata, ovdje je prikazana razlika između bočne (lateral, sidespin) i sa odstupanjem (deviation, corkscrew spin).

Kod sidespina odstupanje loptice na stolu nije značajno, već se odražava kod kontakta sa protivničkim reketom, a corkscrew (deviation) spin je upravo obrnut. Kada se navedene rotacije pretežno koriste? Kod servisa, posebno kratkih, kada se želi da loptica više puta udari u protivnički dio stola. I, dok kod sidespina kutem vlastitog reketa treba “kompenzirati” dolaznu postraničnu rotaciju, pri čemu je najsigurnije gađati sredinu protivničke polovice stola, kod spina sa odstupanjem treba odigrati kao sa lopticom bez rotacije (flah).

A, zašto Samson, iako je imao jaku volju, nije uspio? Pa, zato što u stolnom tenisu volja, talent i rad igrača, sami po sebi, nisu dovoljni. Bez kvalitetnih trenera i sparing partnera, vjerojatnost uspjeha ne postoji. To se najbolje vidi iz slijedećeg videa, sa treninga kineske reprezentacije, gdje čak 3 trenera (Liu Guoliang, Xiao Zhan i ex svjetski prvak iz 70-tih) “pomažu” Zhang Jikeu vratiti servis trening partnera. A, servis, naizgled, izgleda banalan, poludugi flah ugurani, pri čemu je 2. odskok na rubu stola.

Ako mislite da je stanje u hrvatskom pingiću loše, u pravu ste, svakim danom je sve gore. Ali, u istočnom susjedstvu, što možete saznati iz nedavnog interviewa sa Aleksandrom Karakaševićem, ponajboljim srpskim igračem, u Beogradu nemaju niti jedne dvorane sa tarafleksom, te je on definitivno digao ruke od tamošnjeg stolnog tenisa.