Tenisice – ekspertni pristup

Do sada je o tenisicama, iza reketa najvažnijoj opremi svakog stolnotenisača, pisano u slijedećim blogovima:

Zašto su kvalitetne tenisice važne? One omogućuju brz i pravovremen dolazak do loptice i izvođenje udarca. Ako tenisica proklizava, to će dovesti do kašnjenja na lopticu i neprisiljenih grešaka, a zna se, u stolnom tenisu svaka je stotinka važna. Npr. igrač će doći do loptice da izvede kontru, no ako je, zbog kašnjenja, loptica već pala ispod visine mrežice, izgubiti će poen. Neodgovarajuće tenisice prouzročiti će i povećanu mogućnost ozljede, npr. pucanja Ahilove tetive (“slučaj” Karakašević u njemačkoj ligi). Pogledajte kako izgledaju 2 poena profesionalca i koliko je tu pokreta nogu:

Koje tenisice najčešće koriste igrači po našim dvoranama? Pa, većinom one koje nisu dizajnirane za stolni tenis, već za tenis, trčanje, mali nogomet, fency-shmency (za hodanje gradom)… Zašto te ne valjaju? Tenisice za jogging napravljene su da apsorbiraju pokrete naprije – nazad, kakvi su u trčanju, ali ne i za lateralne (bočne) pokrete, koji su najčešći u stolnom tenisu. I sam sam neko vrijeme koristio takve i nakon svakog treninga osjećao bolove u kukovima. Dio igrača koristi indoors (dvoranske) tenise, koje nisu dizajnirane posebno za stolni tenis. Koja je razlika? Tenisice za odbojku i rukomet su teže, sa debljim potplatom (đonom), što se vidi kada usporedite Asics modele Gel Spike (dvoranske) i Gel Hunter (stolnoteniske), kod Mizuna Wave Twister i Wave Medal ili Drive. Od stolnoteniskih tenisica, u našim dvoranama, najčešće se vidi zastarjeli model Butterfly WTS-1. Za starije igrače (40+) i one sa povećanom tjelesnom težinom bolje su one više, zbog zaštite Ahilove pete.

Butterfly_WTS-1

Na kraju, još 3 videa o tenisicama, prvi je tak-tak, a ostala dva ekspertna:



P.S. Prije neku večer, na pivu, komentirao sam s našim superligaškim trenerom tenisice određenog branda kao loše, a on mi na to kaže: “Slažem se sa svime, ali ne treba zanemariti da im se vezice (žniranci) same odvezuju svaka 2 poena!”.

P.P.S. Tenisice koje se prodaju kao ženske, iste veličine (npr. 42.5 ili 27 cm), u pravilu su pola broja manje od muških.