Drvo je prvo

O drvima je, fakat, u 116 blogova, bilo već puno riječi, kako općenito, tako i o pojedinim modelima. Kako to? Pa, drvo čini “dušu” svakog reketa i odražava igračke preferencije igrača. To je izraženije kod rekreativaca, gdje svaki ima “svoju” igru, nego kod profića, gdje su te stilske razlike manje. I, iako je broj proizvođača, serijskih i manufakturnih, te modela, neizbrojiv, današnjim tržištem drva vladaju 3 branda. Kod rekreativnih drva, samo od furnira, kralj je švedski (Stiga), pri čemu je na 1. slici prikazan udio u prodaji pojedinačnih modela u Kini, dok se kod natjecateljskih kompozitnih drva boj bije između Japanaca (Butterfly) i Kineza (DHS). Svi ostali brandovi su marginalni ili povijesni. To ne znači da i kod drugih proizvođača nema uspjelih modela, no oni su više izuzetak od pravila, npr. valjaju 3 od 30-40 ponuđenih.

Stiga_Drva_Postotak

Sada ide video od EmRatThicha, pri čemu moram navesti da je “pripasan” za natjecatelje, a ne rekreativne igrače.

Znači, drvo daje osjećaj svakom igraču, predstavlja nastavak ruke, ono odražava igrača sa 80%, dok gume tek sa 20%. Vrijedi pravilo da je limba sporija i više za spin od kotoa, koji je direktniji, dok hinoki ima katapult (izbačaj) i lijepi lopticu. ALC (arylate-carbon) je mekši i više za spin od ZLC (zylon-carbon), koji je brži, tvrđi i direktniji. Drvo prenosi vibracije, ono kvalitetno ih razaznaje i usmjeruje, a loše rasipa. Zbog toga, ako je drvo puklo, nemoguće ga je više kvalitetno popraviti.

Drva_Vibracije
Drva_Vibracije_Frekvencije

Karakteristike kvalitetnih drva su:

  • izrađeno je od kvalitetnih furnira;
  • fleksibilno je i daje jasne vibracije;
  • ima snagu iz srednjeg furnira;
  • dobar raspored težine između glave i drške.

Često se kvaliteta drva miješa s njegovom brzinom. Moguće je napraviti vrlo jeftino i ekstremno brzo drvo (npr. Huieson X-2, GuoYueHua Low Carbon Life), a koje nema niti jednu od naprijed navedenih kvaliteta, što je opisano u blogu “Otrove moj“. Na temu osjećaja koji drvo daje ide i ovaj japanski video, a odnosi se na karakteristike hinokija (čempresa), sa posebnim naglaskom na kvalitetu onog iz pokrajine Kiso.

Kvalitetno natjecateljsko drvo ne mora uvijek biti skupo. Drvo sa 98% igračke kvalitete možete platiti, kod DHS-a, 420-450 kn, konkretno mislim na modele Fang Bo2(X) i H301, a možete platiti i 1000 kn, za model DHS Hurricane Long V(X). Evo mišljenja našeg igrača Superlige, a slijedi poljska recenzija natjecateljskog favorita DHS-a, modela Hurricane Long V, oznake W968:

“I samo da pohvalim drvo DHS H301 koje sam uzeo kod Vas prije mjesec dana. Oduševljen sam drvom. Stvarno može ići uz bok top drvima od Butterflya i Stige (prije njega sam igrao sa Butterfly Maze ALC i prije njega sa Stigom Rosewood). A, dobiješ ga u pola cijene tih drva.”

Kod Butterfly-a minimalni ulazni iznos je od 1000 kn, a usporedni test njihovih ALC drva možete naći kod TTGEAR LAB.