Kineska kvaliteta

Prije neki mjesec gledao sam dokumentarac DW (Deutsche Welle), koji se sa hrvatskim titlovima prikazuje na 4. programu HTV-a, kako vlasti u Kini postavljaju video kamere u učionice. Razlog je “kao” da prate interes djece za određenim predmetima i nastavnim gradivom. U podnaslovu piše da te “veliki brat” gleda od najmanjih nogu. Normalno, tom novotarijom oduševljeni su roditelji, a manje učenici, koje se snima. Zašto ovakav uvod? Da pokaže da je Kina postala razvijena zemlja, u kojoj je tehnologija prisutna na svakom koraku. Ako mogu postaviti kamere u učionice, što to ne bi mogli na kraj proizvodne linije, pa kontrolirati kvalitetu svojih proizvoda?

Idemo prvo na firmu Kokutaku, koja se još naziva Tulpe i Tuttle. Na donjoj slici su 4 spužve, jednake debljine 0.5 mm i tvrdoće H30-35, ali je vidljivo da su različitih boja i dimenzija. “Normalno”, dolaze i u sasvim različitim pakiranjima, kao da ih je voda donijela.

Kineski_Krs_2

Evo sada “malo” Giant Dragona i modela gume Storm. Greške (označeno) su vidljive na omotu, topsheetu i spužvi. Smeđe fleke na spužvi znače da je ljepilo procurilo kroz spužvu, te je na tom mjestu kruta i neelastična. Znači nije samo izgled, nego i funkcija. Još bolje, neki primjerci dolaze u stanju da nisu Factory Tuned (hrv. tvornički tunirane), znači bez nanesenog ljepila i folije. Inače, kada je guma bez greške, izvrsna je u igri, kombinacija tacky (hrv. hvatljive) kineske gume i europske mekše spužve, vrlo trajna, izvrsne kontrole u svim udarcima, tako da je sam koristim za FH, a pogodna je i za BH.

Kineski_Krs_8
Kineski_Krs_5
Kineski_Krs_4

Pogledajmo firmu Gold Palm, koja proizvodi gume Palio, konkretno bestseller travu CK531A. Katkada dođe zgužvana, a opis na omotu u 3 rečenice na engleskom jeziku ima 2 pravopisne greške. I, prodali oni milion takvih trava, ali greške na omotu ispravili nisu.

Kineski_Krs_6
Kineski_Krs_9

Nastavimo sa “tradicionalnim” kineskim buhtlama (eng. Bubble), kada se topsheet odlijepi od spužve. Na prvoj slici je primjerak isporučen našem igraču, koji to reklamira prodavaču, a ovaj mu odgovara da je to dobra guma 🙂 . Preporučuju mu gumu Sueke, koja se radi u tamo nekoj garaži, a tada nije bila na ITTF listi.

Kineski_Krs_Buhtla_2
Kineski_Krs_Buhtla_1
Kineski_Krs_Sueke_1
Kineski_Krs_Sueke_2

Kako bi utvrdio što je razlog buhtli, umočio sam u parafinsko ulje gumu XIOM Vega Pro (gornja), proizvedenu u Njemačkoj, i Giant Dragon Storm (donja). I, što se desilo? Storm je ostao postojan, što će reći da je razlog loše i neujednačeno lijepljenje, a ne kasnije djelovanje tuninga.

Kineski_Krs_1

Sada će neki pomisliti, baš je taj Geek (autor ovog teksta) luzer (hrv. gubitnik), pa mulja s tim kineskim kršem, umjesto da si uzme najbolju gumu, a to je, zna se, Butterfly Tenergy. Ali, ne lezi vraže, eto, na njemačkom forumu tt-news.de, igrač kupio 4 para Tenergy guma, za to dao €480, i kaže “ciknule” mu mnogo brže nego ranije, Butterfly smanjio kvalitetu. I, sada igra sa Tibhar Evolution MX-P 50° na FH, a sa standardnom na BH. To je, kao što su se prije sve male čokolade prodavale u pakiranjima od 100 g, dok se netko nije “dosjetio”, pa počeo, po istoj cijeni, prodavati pakiranje od 80 g. Znači, ostaviš istu cijenu, ali umanjiš kvalitetu i/ili kvantitetu.

Luzer