Koliko para, toliko…

“Koliko para, toliko stolnog tenisa” stara je poslovica, a vrijedi i danas.

Sreća, u stolnom tenisu je para malo, s tendencijom smanjivanja, pa igrači nisu u napasti da se iznenadno obogate 🙂 . Dapače, znatno je veća vjerojatnost da svoj rad nikada ne naplate :mrgreen: . Prema tome, mladom naraštaju pouka: “Mani se reketa, osim rekreativno, drž’ se knjige!“. Čak je i Ma Long nedavno završio fakultet. U analizi stanja u američkom stolnom tenisu, Jörg Bitzigeio, sadašnji izbornik, navodi da reprezentacija nema profesionalnih trenera, a roditelji svojoj djeci plaćaju tjedne treninge $400 – 500. Nedavno sam razgovarao sa našim profićem, igrao je stranu ligu, postao prvakom, za 15000 godišnje. Bolje bi mu bilo da je tamo pekao pizzu, više bi zaradio, za tu plaću bilo bi dovoljno da zna npr. samo margaritu (sa sirom). Ali, gazda mu nije produžio angažman, jer je našao još povoljniju “priliku”. Kako? U “dobrom” dijelu Europe omogućena je dvojna registracija, pri čemu ako igrač u jednom nacionalnom prvenstvu (npr. francuskom) igra 1. ligu, u drugoj zemlji (npr. Belgiji) može igrati 2. ligu. Žali se i Ovtcharov, njegov Fakel Gazprom Orenburg (Ovtcharov, Mizutani i Samsonov) osvojio je Europsku Superligu, ali ne i rusko prvenstvo. Promjenjena pravila ne daju da u nacionalnom prvenstvu klub igra sa sva 3 stranca, tako da je titulu osvojio UMMC Verkhnaya Pyshma (Fang Bo, Gaćina, Shibaev i Vlasov). Ali, neće Dima u neki drugi klub, interes (zarada) mu to “ne dopušta”, iako u Rusiji nema neki treći, značajniji klub. U ostatku Europe, malo kvalitetnije lige su još njemačka, francuska i poljska, ali sa tendencijom pogoršanja. Japan i Korea nemaju kvalitetne lige, jedino Kinezi, a od nedavno se javljaju Indijci. Samo u Kini postoji medijski “potencijal” stolnog tenisa, jer je nedavno finale muškog Svjetskog prvenstva (WTTC) gledalo 50 miliona Kineza.

Kod nas je financijsko stanje još lošije. Prvaka (STK Libertas Marinkolor) su napustili Simović (Španjolska) i Tošić (Njemačka), jer financijski ne može parirati stranim klubovima, a došao je Ivan Juzbašić. U StaRR iz Varaždina došao je Slovenac Persolja, a prijavljeni su i Kinezi Zeng, te Tan Ruiwu, za koga se ne zna da li će i igrati. Ova dva kluba igrati će, kao i prošle godine, ETTU Cup. Kod žena, opet je, između klubova, došlo do međusobne zamjene igračica, tako da je Malobabić iz TIS-a otišla u Varaždin, Tubikanec iz Bjelovara u Aquastil iz Duge Rese, u Dr Časl je došla Srebrnjak, a u Mladost Cakol, Bardač je otišla u TIS… Tko su najveći gubitnici prijelaznog roka? Osim dubrovčana, to je svakako i HASTK “Mladost”, gdje je ostalo vrlo malo igrača(ica), a imaju novog trenera Roka Tošića. Trener Arapović, sa svojom kćeri, prešao je iz Dr Časla u TIS.

“Zgodna” je vijest, a prenio je HSTS, da Split postaje, citiram: “sportsko-edukacijsko-turistički brend na svjetskoj razini”. Organizirali su tečaj za čak 20 (slovima: dvadeset) stolnoteniskih trenera. No, bolje da se drže Ultre, tamo dolazi više ljudi (150 tisuća), sa više para. Ako niste potpuno slijepi, vidjeti ćete da je budućnost u partijanju, a ne pinganju.

Split_Studij

Inače, prošlog tjedna se igrao Japan Open 2017., a pobjednici su Ma Long i Sun Yingsha. Slijedi China Open (Platinum)…