Loptice – pročišćenje

Kao obično, započeti ću temu sa par anegdota:

  1. Kada sam na Europskom prvenstvu u Budimpešti 2016. sjeo preko puta Floriana, managera firme Gewo, i upitao ga kako će se u stolnom tenisu razriješiti cijeli ovaj cušpajz oko plastičnih loptica (šavne 1. generacije sa celuloidom, bešavne, šavne 2. generacije od ABS plastike, Nittaku Premium i Butterfly G40+), rekao mi je da će to tržište samo napraviti, treba mu dati vremena.
  2. Igrao naš profić na Croatia Openu, na kojem se, kao i svim Pro Tour natjecanjima, koriste DHS D40+ loptice. Vratio se i rekao da je olako izgubio, jer u njegovom klubu igraju sa bešavnim lopticama, a on se, eto, nije uspio tokom 2 meča brzo naviknuti. Nije mi jasno da on sam ili klub nije, tjedan dana prije natjecanja, mogao osigurati par loptica za trening.
  3. Bez obzira što smo mi amateri, rekreativci, iz neke tamo 10. Sokaz lige, na službenoj utakmici ne započinjemo sa zagrijavanjem prije nego što protivnik pokaže s kojim će se lopticama igrati. Normalno, sami imamo sve modele (DHS 1. i 2. generacije, Double Fish, XIOM crne i plave, XSF).
  4. Došli smo na utakmicu 1. kola, protivnik pokazao lopticu DHS 1. generacije (slika Ma Longa) i meč počeo. Naš igrač izgubio, prosječno je u setu 3 loptice promašio cijelim reketom. Igrao sam 2. partiju i odmah na početku zagrijavanja protivnik je promašio lopticu za 10 cm. Očito nešto nije bilo u redu. Izvrtio sam lopticu, bila je potpuno jaje, pa smo je zamijenili drugom, okruglom.
  5. U dvorani se prodaju bešavne loptice, a kada dođe nova kutija od 72 komada, jedan od igrača uzme je pred sebe, izabere 3 – 5 najboljih (okruglih), koje kupi, a ostale vrati u kutiju. Neka oni koji kasnije dođu i kupe igraju s lopticama koje felšaju!
  6. U Njemačkoj, igrači u ligama slabijim od 5. još uvijek mogu igrati sa celuloidnim lopticama.
  7. Brand kojeg zastupam izdao je nove šavne loptice od ABS plastike. Pitam, iz koje su tvornice, DHS ili Double Fish? Odgovorili su, ali samo za moju informaciju, te da taj podatak ne smijem publicirati, jer je tajan.

Mogao bih navesti još brdo takvih štikleca. Ali, idemo na suštinu. Tržište loptica se zaista pročišćava, u korist šavnih loptica od ABS plastike (DHS D40+), a onima koji igraju sa travom, zbog veće hrapavosti, pogodnija je Double Fish V40+. Sada ću objasniti što se dešava sa ostatkom konkurencije:

  1. DHS šavne loptice 1. generacije, sa celuloidom, nalaze se još na tržištu, ali se više ne proizvode, tako da će potrajati dok se ne potroši postojeći lager. Prednost im je najveća rotacija, ali smanjena okruglost i trajnost, jer lako pucaju.
  2. Butterfly je potpuno “dignuo ruke” od loptica G40+, nedavno završeno WTTTC 2018. u Halmstadu se igralo sa Butterfly A40+, koje su iz DHS-a.
  3. Nittaku Premium loptice od ABS plastike su, u odnosu na DHS, 3 puta skuplje u nabavi, 2 puta u prodaji, a nisu ni malo bolje, te ih bira sve manje igrača.
  4. Bešavne loptice, koje sve proizvodi XSF (XuShaoFa), nezavisno od branda koji je otisnut na njima (Joola plave, XIOM crne, Hanno…) nisu smanjene cijene od početne (dvostruka u nabavi), još uvijek je 9 od 10 loptica jajastih, dok kod nekih serija imaju smanjenu trajnost (lako pucaju), posebno kod pogotka rubom reketa. Osjećaj u igri je da su lakše, ali primaju manje rotacije.

Zašto su DHS D40+, a posebno Double Fish V40+, loptice hrapave? Da bi, pri kontaktu sa gumom i stolom, primile više rotacije, koja je izgubljena povećanjem obujma i težine, te smanjenom elastičnošću materijala (plastike u odnosu na celuloid).

LI_Jie

Kako znam sve ovo? Pa, osluškivanjem tržišta i profesionalnih igrača. XIOM je započeo sa lopticama Pro Select, nastavio sa crnima, a zadnje su plave (Bravo). Isto i Gewo, zadnje je izdao Select Pro, a Tibhar SYNTT NG. Svi zadnji modeli su šavni, iz ABS plastike, udio DHS-a na tržištu je 70%. O prednosti Double Fish V40+ loptica za materijaliste glasovi dolaze od Li Jie i našeg profi lovca iz Njemačke. Ako nemate lopticu s kojom se igra turnir, npr. XIOM Bravo (plave), uzmite od drugom proizvođača, ali iz istog materijala i generacije, jer te su loptice iste. Na turnirima i kod HSTS-a, gdje su prije natjecateljske sezone navedeni svi podaci o klubu i uvjetima za igru, treba navesti točan ITTF registracijski kod loptice (npr. za Butterfly A40+ ITTF-186-B-09/17). Jer, samo navođenjem proizvođača, ništa nije definirano, a postoji i mogućnost manipulacije (“Prosim lepo, koja XIOM, a koja Donic loptica?”).

Loptice-klubovi_1
Loptice-klubovi_2