Popravak stolnoteniskog drva II

Popravak stolnoteniskog drva moguće je prikazati iz više kuteva. Zadnje je o ovom pisano prije 3 godine u Popravak stolnoteniskog drva I, gdje je naveden i popis svih prethodnih članaka, a na istu ili sličnu temu. Nedavno se pojavilo više “slučajeva”. U pravilu, radi se o drvima rekreativaca, koji puno češće “zakače” reketom stol.

Što određuje da li se i kako popravlja drvo? Evo nekih faktora:

  • vrijednost drva;
  • mogućnost i vrijeme nabave identičnog modela;
  • vrsta oštećenja;
  • vjerojatnost da će se oštećenje, nakon skidanja i lijepljenja guma “proširiti”;
  • razlika u karakteristikama drva prije i nakon popravka.

Koje su mogućnosti popravka?

Piljevina, uz miješanje standardnog ljepila za drvo, te zapunjavanje oštećenja, koje može biti rubno ili u sredini drva.

Popravak_Drva_1

Intarzija, tj. isijecanjem oštećenog dijela, umetanjem i lijepljenjem, po mogućnosti od istog furnira (limba, koto, hinoki, ayous…). Ako se takav popravak izvodi pri krajevima drva, nema utjecaja na kasnija igračka svojstva drva.

Popravak_Drva_2

Pretapanje“, koje je slično prethodnom, ali uz znatno finije brušenje.

Popravak_Drva_3

Zamjena cijele gornje površine drva istim ili drugim furnirom.

Popravak_Drva_4

Gornje drvo se moglo popraviti zamjenom cijelog furnira, ali zbog rijetkosti hinokija (konkretno radi se od drvu Nittaku Shake Defence), popravljeno je metodom zapunjavanja piljevinom.

Par riječi i o ljepilima koja se koriste. Najčešće je to standardno ljepilo za drvo. Katkada se, kada je potrebna veća čvrstoća, može koristiti ljepilo UHU Hart, koje je slično cijanofixu. Jedan od majstora koristi posebno ljepilo za izradu gudačkih instrumenata 😀 .