Yasaka

O brandu Yasaka nisam do sada detaljno pisao, pa idem ispraviti tu blogersku “nepravdu”. Priču ću ispričati u slikama, na prvoj su osnivači, po kojima je firma i dobila ime (YAoita + SAKAmoto), a dalje ide vremenski slijed važnijih događaja u njihovoj povijesti.

Yasaka_Founders

Yasaka_Line_1
Yasaka_Line_2

Najvažniji proizvod je guma Mark V (eng. five, hrv. pet), a prošle je godine imala 50. obljetnicu. Drugim riječima, tko danas kupi ovu gumu, na reketu igra sa stolnoteniskim metuzalemom, čija brzina i rotacija je iz nekih pradavnih vremena.

Yasaka_MarkV-Stellan

Idemo sada funkcionalno sagledati što Yasaka nudi danas, a podijeljeno na gume, drva i ostalo.

Gume

Kako je ITTF 2008. zabranio brzo ljepilo (klasično), te nametnuo korištenje vodenog (bijelog), Yasaka je, kao i Butterfly (Sriver G2 i G3), pokušala variranjem spužve osuvremeniti evergreen gumu Mark V, pa imamo modele s ekstenzijom GPS, 30, XS i M2, no niti jedna od njih nema moderne performanse. Interesantno, Yasaka je, za razliku od npr. XIOM-a, uvijek sjedila na 3 stolice, znači, isporučivala je dio Tensor guma iz njemačkog ESN-a (serija Rakza), drugi dio iz zastarijele japanske tvornice, a gume ZAP i Dragon (Shining i Rising) iz kineske. Najpopularniji su modeli proizvedeni u ESN-u 2010. Rakza 7, pandan XIOM Vega Pro ili Tibhar Genius, i, sa mekšom spužvom, guma Rakza 7 Soft. S njima se i danas igra, iako nisu prilagođene plastičnim lopticama, tj. imaju slabiji grip (hvatljivost). Slijedili su ih modeli Rakza 9 i Rakza X, ali sa puno slabijom “prođom” na tržištu, a najnoviji je model Rakza Z (Extra Hard), koja je hvatljiva (tacky). Karakteristike Rakza guma navedene su u tablici, a ispod je prikazan kut izbačaja.

Yasaka_Rakza_Gume
Yasaka_Rakza_Gume_Kut

Od “materijala”, na reketu “manekena” Mattiasa Karlssona je soft (guma s kratkim pipcima) Rakza PO, nekoć se dosta igralo s travom Phantom 012, a u ponudi imaju i antispin gumu.

Drva

Drva se proizvode u Švedskoj, kako je to navedeno u blogu Drva “Made in Sweden”. I tu ima jedan bestseller zvan YEO, punog naziva Yasaka Ma Lin Extra Offensive, a zna se da samo povijesno najpoznatija drva imaju svoje kratice, poput TBS ili WSC. S njim je “kao” igrao Ma Lin, 5-slojeva furnira, zadnji orah. Ali, orah je “opijum za narod”, drvo dobije brzinu i lakoću, ali izgubi osjećaj, tako da se puno proda, jer je jeftino, ali se s njim malo igra, jer rijetko tko ima tako mekanu rukicu da može izvesti kvalitetan spin. Općenito, većina Yasakinih drva je vrlo povoljna, no, iako ih puno igrača kupi, rijetko tko duže vrijeme s njima i igra. Interesantno, drva, iz iste tvornice u Tranås-u, proizvedena za Nittaku ili Avalox, puno su bolje kvalitete, ali i više cijene. Od modernih drva Yasaka danas nudi 3 modela, i to Goiabao 5 (slično Stiga Rosewood NCT V), te carbonska Alnade (kao Butterfly Timo Boll ALC, “maneken” Liang Jingkun) i Atletico Power (kopija DHS W968).

Yasaka_Goiabao
Yasaka_Alnade
Yasaka_Atletico_Power

Ostalo

U doba celuloida, sigurno, loptice su bile vrlo česte u našim dvoranama, kako one trening, tako i natjecateljske, ali su nestale u ovo doba plastike. Nudi se i tuning za gume PowerCharge, proziran, kao TRF, te vodeno ljepilo Norisuke-san (tko može zapamtiti). Sve ostalo, stolovi, odjeća i obuća, futrole, torbe… klasičnog su dizajna, relativno povoljni, ali ne osobite (japanske) kvalitete.

Kome sve ovdje napisano nije dovoljno, može pogledati linkove domaćeg distributera, zastupstva za Europu i japanske centrale, a i prelistati Katalog iz 2018.