Novosti za materijaliste u 2017.

Materijalisti su, jednom riječju, igrači (“čokljavci”) sa softom (kratki pipci), medium pips (srednje dugi pipci) gumom, travaroši i antispineri, sve gospoda, jedan ljepši od drugoga… Većina tih guma je ograničena u zadavanju vlastite rotacije, pa koriste protivničku. Kako je rotacije sa plastičnim lopticama znatno (30%) manje, tako su i te gume neefikasnije. Lako je to ustanoviti, dok je nekoć, nakon spina i izvedenog chopa travom, bilo vrlo teško povući drugi spin, eventualno sa skokom, danas se spin drajfovi mogu “bubati” u seriji. Normalno, igračima je teško prihvatiti da postižu slabije rezultate nego prije, posebno materijalistima, gdje je jedan od osnovnih motiva za posezanjem bila lukavost. Kinezi se baš nisu “ubili” od invencija, jer, shvatili su, lovci i penholderaši nemaju budućnost. Tek, jedna nova trava koja mi je zapela za oko, Sword Scylla Pro, pa, iako osobno ne gajim entuzijazam, ljubitelji češkog mogu pogledati recenziju:

Ali, zato, grupa njemačkih proizvođača, koju čine:

 • Spinlord,
 • Dr Neubauer,
 • Der-Materialspezialist i
 • Sauer & Tröger

dala se u intenzivnu obnovu asortimana. Pa, idemo vidjeti što nude. Namjerno, neću navoditi glatke (backside) gume, jer tu, u tom segmentu, nema ničeg posebnog, tek nadomjesci za Butterfly Tackiness Chop ili poluhvatljivi kineski uradci, poput Palio CJ8000, problematične efikasnosti, ali po znatno višim cijenama.

Spinlord je bio “skroman” sa novostima, samo nova trava Strahlkraft, za blok na stolu, grippy, sa ravnim i nenazubljenim pipcima, koja zbog novog polymera u sastavu mješavine, gumi daje sporost i veću nepredvidljivost u udarcu. Pasivni blok je ravan i kratak, no guma je osjetljivija na dolaznu rotaciju od ostalih iz Spinlorda. Relativno nov je i soft Waran II, koji topsheet dijeli sa starijim bratom istog imena, ali ima tvrđu i bržu spužvu. Sigurno, njihova bitna prednost, barem za nas, je što imaju ipak niže cijene od konkurencije.

Spinlord_Waran_II

Iz Dr Neubauera izašao je novi soft Nugget, kojem naglasak nije na brzini ili razaranju protivničke igre, već kontroli. U medium pipsima nasljednik Aggressora je K.O., po reklami, sa još više efekta ometanja i boljom kontrolom. Guma je napravljena da kratko i nisko blokira napade spinom, a, također, omogućava protunapade i napade ravnim udarcem. Nova trava za blok na stolu zove se Gangster, a predstavlja pokušaj da se nakon protivničkog napada spinom olakša kratki i niski chop blok na stolu. Antispin Rhino “opremljen” je dampening spužvom, za usporavanje, a pogodan je za korištenje na brzim i tvrdim drvima. Django je klasična antispin guma, te ne izvodi povrat spina, već lopticu odbija nisko, sa efektom lelujanja (eng. wobbling).

Dr-Neubauer_Django

Iz Der-Materialspezialista nov je antispin Diabolic, koji ponovno dolazi sa samoljepljivom folijom. Normalno, Iceman ga je već MORAO nabaviti  🙂 . I, što kaže? Pa, drugačiji je od prethodnog Mega-Blocka, nije samo nastavak. S njim se da, kao, više odigrati, ali je osjetljiv na brzinu drva (ne stavljati na OFF i sl.), jer će brzi spin drajf “zavučen” u njega, lopticu izbaciti van stola.

DMS_Diabolic

Od Sauera & Trögera, s kojim se najmanje igra u ovim krajevima, novi su soft Hass, medium pips Hipster, te trava Schmerz. E, sada ide ono pravo. Možda je netko primijetio da sam prethodno, u ovom blogu, napisao da su travaroši lukavci. Što na to kaže S&T? “To boli! Vi odigrate travom Schmerz (njem. bol), nakon čega protivnik lomi svoj reket, jer je još jednu lopticu uputio u dno mrežice. Ne morate biti sretni zbog očaja Vašeg protivnika, već možete slaviti svoj uspjeh!“. Stvarno, dobrodušno, nema šta…

ST_Schmerz

Nije čudo što su rekreativni igrači konzervativni, tko da popamti sva ta nova imena??? Samo Der-Materialspezialist ima 20 modela guma!

Ako smatrate da bi bilo što od ovdje navedenog unaprijedilo Vašu igru, problema nema, jer sve je to dobavljivo od nas, po narudžbi.

Asics tenisice

Asics

U početnom blogu o tenisicama napisano je da postoje 2 japanska “kralja” – Mizuno i Asics. I, dok su o Mizunu napisana 2 bloga, i to Mizuno i Mizuno – novi modeli, o Asicsu nije napisano još ništa. A, da je navedena tvrdnja o kvaliteti tenisica ispravna, viđeno je u tekstu Najprodavanije u Japanu 2017., gdje Mizuno i Asics drže 8 od 10 mjesta. Respect!

Asics_1
Asics_2
Asics_3

Pa, idemo malo u povijest… Začetnik je 1949. bio Kihachiro Onitsuka, a značenje naziva Asics je “Anima Sana in Corpore Sano” (hrv. Zdrav duh u zdravom tijelu). Prvi sportovi koje su “pokrili” bili su košarka, odbojka i tenis, a današnji oblik korporacija je dobila spajanjem 1977. U sklopu je i Institut za sportsku znanost, a kojim sve tehnologijama raspolažu možete pogledati ovdje. Najpoznatiji dio naziva je oznaka Gel, kao kod Mizuna Wave, tehnologija koja štiti Vaše zglobove.


Za stolni tenis u Europi su dostupni slijedeći modeli, orijentacione cijene oko 100:

 • Asics Gel-Blade;
 • Asics Gel-Fastball;
 • Asics Gel-Hunter;
 • Asics Gel-Cyberspeed;
 • Asics Gel-Court Control.

Asics-Gel-Blade
Asics-Gel-Fastball

U hrvatskim prodavaonicama mogu se naći modeli dizajnirani za odbojku, rukomet, badminton ili squash, koji su nešto teži, a zbog debljeg i manje savitljivog đona, npr. Asics Gel-Rocket.

Asics-Gel_Rocket

13. prase

Ako netko misli da su tema ovog bloga prasice u stolnom tenisu (protivnički udarci u rub stola ili mrežice) vara se. Postoji uzrečica: “Kad slučaj hoće i mrtvac prdne!”, a prasice su sastavni dio igre i takvima ih treba prihvatiti. Eventualna nervoza samo će rezultirati gubitkom slijedećeg poena. Tko to neće ili ne može prihvatiti, za tog stolni tenis sigurno nije idealan sport..

Prije mjesec dana razgovarao sam sa ocem djeteta koje trenira stolni tenis. Dijete je bilo u klubu, trener se cijelo vrijeme derao na njega, te, umjesto da ga motivira, ubijao mu volju. Otac premijestio dijete u 2. klub, ni tamo nije znatno bolje, eto, ne zna što da čini? U stvari, u tim klubovima djeca su višak, nepotrebna, “13. prase”. Jer, dobivali bi treneri plaću i da nema djece, oni ih ne vole i samo ih nerviraju…

Tim monologom podsjetio me na “moj slučaj”. Kći je trenirala u klubu, te, nakon godinu i po treninga, predsjednik kluba je registrirao kod HSTS-a. Nakon toga, počela je “šikana”, jer ju nije htio prijavljivati na turnire, pa sam to morao sam činiti, iako na to nisam imao pravo. Hvala tajniku HSTS-a, koji bi je, nakon kratke “bukvice”, ipak prijavio. I, trajalo je to cijelu godinu, te postalo neizdrživo. Otišao sam na jedan trening u 2. klub, u koji sam mislio premijestiti kći. Trener je trenirao igračicu, zatim je otjerao sa treninga, te se nakon toga nastavio 1 sat svađati sa njenim ocem, čemu sam prisustvovao. I dođem doma, pita žena kako je bilo, a ja joj kažem. Ipak sam, nakon 6 mjeseci, premijestio kći u taj klub, ali ni tu sreća nije predugo trajala, manje od godine, Trener u klubu me čak tražio da pribavim dvoranu u kojoj bi je on trenirao. U trećem klubu rekli su da dijete dovedem na trening u ponedjeljak, a kako to nisam mogao, već tek tjedan kasnije, bahato su saopćili da više nisu zainteresirani. I tako to, tokom cijele njene igračke karijere imao sam problema sa pronalaženjem trenera i klubova. I, iako je ona bila zainteresirana, a ja je kao roditelj podupirao i financirao, nitko nas nije htio. I, neka mi netko još kaže da je šteta da je prestala???

Ali, nije to sve, sjećam se Svena. Koliko li je on tek klubova promijenio, dok nije definitivno odustao? Među ostalim, od njegovih dobrostojećih roditelja tražili su da financiraju cijele ekipe u ligaškom natjecanju. U jedan klub su ga primili, jer je bio konkurentan njihovim igračima, a zatim s njim 2 godine NIŠTA NISU RADILI. Normalno, nakon toga, više nije bio konkurentan.

I, tako to, već 20 godina. Pa, dobro, tko može uspjeti? Odgovor je jednostavan i očit. Samo djeca čiji je otac i sam trener stolnog tenisa, npr. obitelji Pucar i Arapović.

Arapovic
Izvor: HSTS

XIOM Feel drva

XIOM se, u zadnje vrijeme, “opasno gura”, kako kod nas, čime se neće pretjerano obogatiti, već, što je mnogo unosnije, i u Kini. O tome svjedoče slijedeća fotka ekipa Pekinga i snimka nedavnog meča Ma Longa, sa Chinese National Games 2017. (eng. Kineskih nacionalnih igara), gdje dotični, nažalost neuspješno, nastupa u XIOM majici.

XIOM_China

XIOM gume su šire poznate, na ovim stranicama o njima je već podosta napisano, ali znatno manje o drvima. Tema bi se trebala sastojati od 4 poglavlja, i to:

 1. povijesni modeli i drva za kinesko tržište;
 2. Classic serija, koja je već obrađena;
 3. standardna ponuda drva i novi modeli;
 4. modeli drva za profesionalce.

Natjecateljski (profesionalni) modeli XIOM drva nisu određeni samo njihovom brzinom, od OFF do OFF+, već materijalima, visokim standardima u proizvodnji i cijenom, pa se npr. tu ne ubrajaju modeli Ignito, Strato i Axelo, koji će biti obrađeni u temi o standardnoj ponudi. O “plemenitoj duši” XIOM natjecateljskih drva govore slijedeća 2 dokumenta, gdje je u prvom objašnjen način označavanja igračkih karakteristika, a u drugom je usporedba drva XIOM Vega Pro sa Butterfly Mizutani Jun SZLC.

XIOM_Hayabusa_ZXi

Profesionalni modeli XIOM drva započeli su 2012. serijom OMNI, a zvala su se Hayabusa (ratnik). S drvom Hayabusa ZXi igrao je i 2013. Svjetski juniorski prvak Jang Woojin. Imala su 7 slojeva, bila vrlo lagana (85 grama), a bazirana na carbonu, kojeg XIOM naziva XCarbon, i zylonu, u XIOM riječniku Zephylium. Drva su bila atraktivnog izgleda, a dobivala su izvrsne recenzije. Da li je uvođenje plastičnih loptica dokrajčilo seriju ili je glavni razlog bio premiještanje proizvodnje iz Kine u vlastitu tvornicu u Koreji, ne bih znao, ali ratnici su otišli u povijest.

XIOM_Vega_Pro_Drvo

U stolnoteniskoj industriji netko, negdje, nekad je ustanovio da kod igrača “ne prolaze” nova imena, da su konzervativni i ne mogu zapamtiti npr. svih 127 proizvođača guma, a kamo li tek sve njihove modele. Vjerojatno se iz tog razloga XIOM odlučio da nove serije drva zove identično gumama, Vega i Omega. Postojala je i serija CYX, koja je viđena u katalozima, ali ne i u europskoj prodaji. Serije su imale 3 modela (drva), Tour, Pro i Euro. U seriji Vega, drva su imala 2 sloja XCarbon+Zephylium, a Tour završni furnir od Kiso Hinokija. U seriji Omega, drva su bila od 7 slojeva furnira, pri čemu je Tour završno bio od ebanovine (palisandra), Pro od rosewooda, a Euro od kotoa. Proizvodnja je iz Kine izmještena u XIOM-ovu tvornicu u Koreji, te su se reklamirali izuzetnim standardima u proizvodnji:

 • smanjena debljina materijala (Zylon-Carbon), čime je drvo olakšano;
 • završni furnir od jednog komada, bez spajanja;
 • lijepljenje furnira prirodnim ljepilom, a ne na bazi epoxy smola;
 • kontrolirana temperatura skladištenja i sušenja drva, čime se ujednačuje kvaliteta.

Uz to, sva drva imala su ujednačen izgled, sa drškom u 2 boje. Cijene su bile slične vrhunskim Stiga ili Butterfly modelima. Iako drvo ima adekvatnu kvalitetu, ne prodaju ga igračka svojstva, već ime, tj. “halo efekat” među igračima. Ali, i te serije drva potrajale su tek 3 godine, zajedno sa koreanskom tvornicom.

XIOM_Feel_1
XIOM_Feel_3
XIOM_Feel_2

Nova serija drva zajednički se naziva Feel, a sastoji se od 8 modela. Drva koja kao završni furnir imaju hinoki dizajnirao je Japanac Masatoshi Morishita, a dio sa švedskim furnirima Lars Allvin iz Tranåsa. Pa, čega tu ima? Svega, od klasičnih 7-slojnih drva, samo od furnira, onih sa Aramid-Carbonom ili Zephylium-XCarbonom, sa ili bez završnog Kiso Hinokija. Zadržan je dizajn drva, ali su izmjenjene (standardizirane) oznake igračkih svojstava. Neki modeli se već prodaju u Njemačkoj, a ostali će uskoro doći i do nas, po narudžbi. Model S7 ima predviđenu maloprodajnu cijenu od €49,90, SX €69,90, a ZX2 €149,90. Na kraju, pogledajmo galeriju.

XIOM_Feel_AX
XIOM_Feel_HX
XIOM_Feel_HX_Pro
XIOM_Feel_S7
XIOM_Feel_SX
XIOM_Feel_ZX1
XIOM_Feel_ZX2
XIOM_Feel_ZX3

Cjenik 29.08.2017.

Prije par mjeseci promijenjen je cjenik, više nije vezan za datum, već se kontinuirano obnavlja, kako se nešto novo nabavi, odnosno proda sa lagera. Nova stolnoteniska sezona počinje uskoro, pa je promjena više, te ih je teže uočiti. Pokušati ću sažeti, da ne budem predug i/ili predosadan.

1. Gume

 • Gewo Hype KR Pro 47.5 ima mekši topsheet, na standardno tvrdoj spužvi, a igračkim karakterisitkama je najsličnija Butterfly Tenergy 80. Guma se proizvodi u njemačkom ESN-u, a marketing kaže da je u njenoj kreaciji sudjelovao Koreanac Yoo Nam Kyu, prvi pojedinačni olimpijski pobjednik iz Seoula 1988. Detaljnu recenziju možete pročitati na njemačkom blogu TT-Spin.de, a guma je kod nas sada dostupna samo u debljini 2.1.
  Gewo_Hype_KR_Pro

2. Drva

 • nova na zalihi su, po jedan komad, vrhunskih drva iz XIOM-a Omega Tour i Omega Pro, 7-slojnih, sa završnim slojem palisandra (Ebenholz). Također, tu je i XIOM Zeta Offensive, 7-slojeva, ekonomična verzija OFF drva proizvedenog u Kini.
  XIOM_Zeta_Offensive

3. Ostalo

 • Stiga 1* su šavne plastične loptice, najnovije generacije, proizvedene od ABS plastike;
 • XIOM Elite 1* su šavne plastične loptice, u stvari Butterfly trening loptice, proizvedene u tvornici Weener u Njemačkoj;
 • XIOM 3* su bešavne plastične loptice, identične ostalima iz iste kineske tvornice, npr. XSF, Gewo SPL, Joola Flash, Hanno i dr.;
 • XIOM Neo futrola za reket, inovativnog oblika;
 • XIOM tenisice Logan i Kent, brojeva 40 i 42.

Eto nas opet u novinama, konkretno Jutarnjem listu, nakon “čudnovate” pobjede Tome nad Timom, u finalu Czech Open-a. Svakako, ako niste, pogledajte i meč, pa vidite kako rotacija (Timo) protiv brzine (Tomo) nema šanse.

Tomokazu_Harimoto

U potrazi za rotacijom

Sjećam se, kada sam prije 7 godina “skinuo” ovaj video, odmah sam nazvao svog suigrača, travaroša, da nabavi navedenu travuljagu Tibhar Grass D.Tecs. Tada je, kao i sada, igrao sa zabranjenom Donic Alligator (ne DEF), koja je bila dobra, ali ova sa videa bila je još i bolja. Povrat rotacije nakon spina (backspin), wobbling prilikom ravnih udaraca i uguravanja, bili su nenadmašni. Tada je Tibhar Grass D.Tecs bio “zakon”, tržišni lider.

Uskoro je ITTF zabranio gumu, jer je silno podsjećala na stare frictionless (bez otpora) trave. Tibhar je, da ne bi umanjio profit, promijenio svojstva gume, te je isporučivao bez folije, ali joj nije promijenio ime i/ili pakiranje, iako “nova” verzija nije ni sjena prethodne.

Zašto sam to napisao? Da vidite što je nekoć rotacija i trava činila protivničkom igraču. Gdje je nestala rotacija? “Pojele” je plastične loptice (40+). Nisu ni ove najnovije iz DHS-a, sa oznakom D40+, puno bolje, okrugle su i trajne, ali su tvrđe i teže, imaju niži odskok i zastajkuju. Ako usporedimo plastične loptice prema količini rotacije koju primaju, možemo napraviti ovakav redoslijed:

DHS 40+ > DHS D40+ = Nittaku Premium > XSF > Butterfly G40+ = Double Fish V40+

Prevedeno, plastične šavne loptice 1. generacije imale su najviše rotacije, osim što su pucale i bile jajaste, sve nakon toga još je i gore. Apsolutni kuriozitet je da dosadašnja rasprava na njemačkom forumu TT-News.de, a na temu plastičnih loptica, ima 5817 komentara na 582 stranice.

Friško sam igrao protiv dva travaroša, jednog sa nalijepljenim Inferno od Dr Neubauera, a drugog sa travom Virus od Toni Holda. Obje trave su legende iz svojih vremena. I, kako je bilo igrati protiv njih? Lako, prelako. Trave proizvode malo rotacije, spore su, tako da igrač sa glatkom (backside) gumom može činiti što hoće. U jednoj partiji sam se odlučio za igru wiggle – wobble (postranična rotacija zadana ispod stola), a u drugoj dugo – kratko, dugi servis (povrat), a nakon toga slijedeća loptica ide 20 cm iza mreže. I, što su činili travaroši? Kako trava ima malo efekta, te defanzivna igra bazirana na rotaciji ne funkcionira, krenuli su napadati loptice koje za to jesu (rjeđe) i one koje za to nisu (češće). To je tek gubitna kombinacija, trava je guma s malo otpora, može samo produžiti dolaznu rotaciju, ali je ne i promijeniti, tako da njeno korištenje u napadu može biti samo izuzetak. Kako trava ima mali otpor, tehnika napada mora biti višestruko superiorna onoj sa glatkom gumom, a, u pravilu, igrači su “materijal” stavili na reket, jer tu tehniku (npr. BH spina) nisu imali. Svjesni toga, većina travaroša se dala u potragu za novom travom.

Kako je na to reagirala stolnoteniska industrija, tj. proizvođači guma? Izbacuju nove modele, kao za plastične loptice (40+), ali stvarnog poboljšanja (efekta) nema ili je mali. Takva je, na primjer, i najnovija trava Spinlord Strahlkraft. Zašto? Ako nema dolazne rotacije, trava je, sigurno, ne može proizvesti. Sadašnja “best buy” preporuka ide od goranskog “majstora”, trava Palio CK531A OX (bez spužve), nalijepljena na drvo Avalox P500.

Spinlord_Strahlkraft

Nisu travaroši jedini gubitnici, već i igrači sa glatkim gumama koje su davale najviše rotacije (efekta). Takve su obrambene gume bazirane na mekanoj spužvi, npr. Butterfly Tackiness Chop i slične, te kineske hvatljive gume, poput DHS PF4 ili Hurricane3. Kinezi se ne trude umanjenu rotaciju nadomjestiti povećanom hvatljivošću, od toga su “digli ruke”, pa su nove gume manje tacky od prethodnih.

Razgovarao sam i sa našim legendarnim trenerom. Objašnjavao mi je tehniku igre od prije 40 godina, tzv. “spin smrti”. Ni toga više nema, promijenila se tehnika igra, moderni igrači kao Tomokazu Harimoto, dijete plastičnih loptica, mogu napasti svaku lopticu, kratkim, ekspozivnim spinom ili kontrom, odmah po odskoku sa stola.

I, kako mislim da će se sve to razriješiti? Parafrazirao bi klasika ekonomske misli J. M. Keynesa, da rješenja u kratkom i srednjem roku nema, a na dugi rok smo svi mi i onako mrtvi.

Stolovi za stolni tenis – vanjski

Prije povratka u “normalu”, nakon ljetne stanke, još jedna prigodna tema o vanjskim stolovima za stolni tenis. Namijenjena je komunalcima, sa navadom postavljanja stolova po parkovima, ali ne znam da li to još čine ili su postojeći samo “bijele pjege” socijalizma, kada je državu interesiralo zdravlje radnih ljudi i građana. Također, vanjski stolovi služe za rekreaciju u vlastitom vrtu ili kao dodatna ponuda za goste u apartmanima / hotelima.

Odmah moram naglasiti da su igračke karakteristike vanjskih stolova neusporedive sa onim unutrašnjim, jer su tvrđi (beton, odnosno metal), sa višim odskokom loptice i manjim primanjem rotacije. Svaki unutarnji stol srednje ili više klase (>22 mm) biti će znatno kvalitetniji od bilo kojeg vanjskog. Ali, to još uvijek ne znači da se ne može odigrati koja dobra partijica.

Idemo vidjeti kako tu stoji domaća ponuda.

Betonski stolovi se nude na Njuškalu. Otprilike, jednako izgledaju, ali imaju različite cijene.

Stol_betonski

Betonski stol iz Češke, u ponudi Korbela, ima vanjski zaštitni plastificirani premaz.

Stol_vanjski_Ceska

Od vanjskih metalnih stolova Decathlon nudi vlastiti brand Artengo, te francuski Cornilleau. Evo, kako se reklamiraju:

Na Njuškalu još se nude njemački Kettler, a sport4pro nudi stolove od Donica, Kettlera i Sponete. Svakako, najveća mana metalnih stolova je što imaju ugrađenu mrežicu, koja se, bez većih zahvata, ne može zamijeniti ili nadomjestiti.

U ponudi jednog domaćeg dobavljača je i vanjski stol u obliku krumpira. Tko to kupuje, ne bih znao, ali po onoj trgovačkoj: “Svaka roba nađe svoga kupca”.

Stol_vanjski_krumpir

U međuvremenu, webmaster je zamijenio trkačku ekipu, pa, umjesto za FSB Racing Team (Sveučilište u Zagrebu), momentalno na Hockenheimringu nastupa za Bodensee Racing Team (Fachhochschule Konstanz).

Bodensee_Hockenheim

Njihova maskota, riječna neman, koju je mama nazvala Helmut – First Driver, provjerava što ima za večeru. Pa, natürlich (hrv. normalno), njemačke kobase.

Bodensee_Maskota

Ljetna stanka

Nije lako po ovim ljetnim vrućinama, kada je 35°C. I, još se nekako uspijem natjerati da odigram 2 -3 partijice u Prečkom, ali na pisanje bloga, ujutro, nikako. U međuvremenu sam i malo putovao, pa prije ljetne stanke, par slika stolnoteniskih stolova i mjesta gdje možete pingati, normalno, na otvorenom.

Prva fotka je iz Art Parka u Zagrebu:

Stol_2018_2

Sada idemo malo u inozemstvo. Na slijedećoj fotki su preostali članovi obitelji, osim Vilka, uz 2 stola ispod FachHochSchule Konstanz (Njemačka), tako da se studenti, u pauzama, mogu malo rekreirati. Tamo, sin, dere k’o zelje studente iz ostalih zemalja.

Stol_2018_1

Naredna fotka je iz Meersburga (Njemačka), sa plaže na Bodenskom jezeru.

Stol_2018_4

Oni kojima je dosadio klasični stolni tenis, mogu pokušati na ovom stolu snimljenom u francuskom Colmaru.

Stol_2018_3

Svima želim ugodan ljetni odmor, a ja odoh na pinganje u Istru (Poreč).

Loptice Double Fish V40+

Bilo bi “zgodno” kada bi frontman ITTF-a Adam Bobrow danas napravio interview sa ex predsjednikom Adhamom Shararom. A, pitanje bi bilo jedno i jednostavno: “Kako ste mislili da će se loptice proizvedene u 3 zemlje (Kini, Japanu i Njemačkoj), od 5 proizvođača, pri čemu su 3 u Kini, od različitih materijala, sa 2 tehnologije (šavnom i bešavnom), u igri ponašati isto?” Mislim da nitko pametan ne može odgovoriti na ovo pitanje. Jedino rješenje bi bilo da propadnu svi proizvođači, osim jednog. Ali, to mi se ne čini vjerojatno. Vjetrovi koji dolaze sa tržišta ukazuju da se na lopticama vrti velika “lova”, te nitko ne misli odustati, dapače, krug distributera se proširuje, svatko grabi svoj dio kolača. Dr Neubauer je u svoju ponudu uvrstio Sanwei bešavne loptice, a Spinlord Lion L40+ (Double Fish V40+) i Tuttle 40+ *** (DHS D40+). Nadalje, kod novih Donic P40+, šavnih loptica 2. generacije, u opisu se NE navodi da li su od Double Fish-a ili DHS-a. Katastrofa! No, da se nakon početnog izleta, vratim na temu.

U doba celuloida Double Fish je bio 2. najznačajniji proizvođač loptica u Kini, iza DHS-a, a nastavili su sa proizvodnjom i u vrijeme plastike. Najavljene loptice V40+ (2. generacija) se proizvode iz istog materijala (ABS) kao i DHS D40+, ali su, prema najavi, bijelije i sa užim šavom. Kako je Double Fish znatno manji proizvođač, lopticama nisu snizili cijenu, tako da je ostala na nivou bešavnih, ali 30% višom od novih šavnih (D40+). Kakve su u igri? Slijedom stizanja, prvo sam probao izvedenicu Lion L40+. Test je trajao 5 minuta. Zašto samo toliko? Osjećaj je da reketom udarate isklesani kamen iz Kunlun-a, loptica je teška, hrapava, ali bez rotacije, kao da je korištena za snimanje filma “Balls of Fury“. Moram priznati da je početni entuzijazam brzo splasnuo, tako da je strpljenje u testiranju originalnih Double Fish V40+ trajalo minutu. One su još nešto hrapavije, ali jednako tvrde i “otporne na spin”. Okruglost i trajnost nisu testirane, jer nije imalo smisla. Zašto ja tu pišem o tim lopticama, ako ništa ne valjaju? Lako Vam se može desiti da dođete na utakmicu, a domaća momčad, iz neznanja ili zluradosti, izvadi baš takvu “fuficu” da s njom igrate.

Lion_L40+
Double_Fish_V40+

U natjecateljskom stolnom tenisu (HSTS) klubovi, prije sezone, moraju prijaviti loptice s kojima će igrati. Prethodnu sezonu većina je igrala sa DHS šavnim lopticama 1. generacije. Kako se one više ne proizvode, a ako se žele zadržati iste, bilo bi potrebno prije nabaviti cjelokupnu količinu. Njihova prednost je bila da se “vrte” više od bešavnih, te su lakše, a mane slaba okruglost, te lagano pucanje. Svakako, one su bolji izbor za igrače sa materijalom (antispinom ili pipcima).

Kao sažetak učinka plastičnih loptica na stolni tenis, neka posluži slijedeći video od EmRatThich-a, u kojem tvrdi da je to dovelo do “odumiranja” raznih stilova igre, penholderaša, igrača sa softom, blokera i lovaca sa travom, ostadoše samo “brute force” napadači i dalekometni nabacivači…

Pogledajte i ovaj video sa turnira u zagrebačkom Merixu, gdje igrač 1. hrvatske lige, a sada Superligaš, okrenut licem (Vjekoslav Nemec) olako promašuje 3 forehanda. Zašto? Pod u dvorani je vrlo tvrd, taraflex je položen direktno na beton, pa plastična loptica odskače u “nebo”:

Što Kolinda može, a Angela ne?

Danas posebno “zeznuto” nagradno pitanje: “Što to Kolinda može, a Angela ne, a tiče se stolnog tenisa?” Ha, sada da Vas vidim, junaci!

Nedavno je ITTF objavio seriju interviewa sa Ištvanom Korpom, kao igrač bio je Europski prvak, zatim trener njemačke reprezentacije 33 godine (1975. – 2008.), a na međunarodnim natjecanjima vodio je Timu Bolla. Prva 3 nastavka su na njemačkom, sa titlovima na engleskom, a 4. nastavak, koji se dijeli na 2 dijela, je na srpskom, pa ga mogu pogledati i oni bez znanja stranog jezika. I, što nam to g. Ištvan kaže, a interesantno je za ovaj blog? Njemački stolnoteniski savez Bollu nije dodijelio posebnog trenera, bilo im preskupo, već su sa njim naizmjence radili trener u klubu i reprezentaciji. Zbog toga, on je danas slabiji igrač, manje kompetitivan Azijatima. Kinezi, svaki igrač u reprezentaciji, ima osobnog trenera. Ali, njima se može, stolni tenis je tamo drugi najgledaniji sport, odmah iza nogometa.

A, gdje smo tu mi? Mi smo k’o Kinezi, a ne k’o “siromašni i škrti” Nijemci. Evo i dokaza. U 2 najnovija članka, koje prenosi i HSTS, ženska ekipa Dr Časl, u novoj sezoni, sastojati će se od 2 Hrvatice (Srebrnjak i Đurak), jedne Slovenke (Fajmut), te čak 5 Kineskinja. Cilj je osvajanje Lige prvaka, jedini koji si je Dr Časl zacrtao, a još nije ostvario. Slovenka trenira u NT centru u Otočcu, a Kineskinje dolaze samo na mečeve. Kako ekipa ima “pravo” na 2 trenera o “državnom trošku” (grada Zagreba), ispada da će svaka naša imati svog. U “radu” njima će pomagati i trenerica reprezentacije Tian Yuan, tako da je to populacija od 1.5 trenera po igračici. Respektabilno. Istina, u klubu su još ostale i 2 kadetkinje (Jurčević i Brnić), ali kako su htjele otići, a nisu puštene, ne zna se gdje će trenirati, ali u Dedićima vjerojatno ne. Koji je tu interes hrvatskog stolnog tenisa? Ne bih znao, na utakmicama muške Lige prvaka, kada se tamo igrali ponajbolji svjetski igrači (Ryu Seung Min, Tan Ruiwu, Wang Eugene, Tokič, Saive, Steger…) okupljalo se tek 20 – 50 navijača, uglavnom okorijelih Sokaz-ovaca. Nije to kod nas jedinstven “primjer”. Malo “lošiji” tretman će biti u HASTK “Mladost”. Tamo imaju 6 kompetitivnih igrača/ica i 3 trenera. Još je interesantnije da ekipa Mladosti ima ukupno 3 igračice, za Superligu (Cakol, Tomić i Mikac), ali ima prijavljenu još jednu žensku ekipu u 1. ligi (zapad). Tko će tamo igrati, neke početnice od 8 – 9 godina? GSTK Zagreb ima, isto, 3 plaćena trenera, a TIS, sa 26 igrača, 2. Koja je tu logika, ne bih znao? Definitivno, trenerima u Zagrebu nije loše, nije plaća neka velika, prosječna hrvatska, ali se baš, osim ponegdje, ne “pretrgnu” od posla.

Casl_Logo

Ali, to nije sve! Nekadašnji “maneken”, koji je od bivšeg poslodavca naslijedio navadu da po sebi nazove klub (StaRR – Stolnoteniska akademija Ronald Ređep) se žali da nema podršku lokalnih vlasti u Varaždinu. Eto, za sitnicu od pola miliona kn on bi formirao ekipu i nastupio u muškoj Ligi prvaka. Najbolje da grad za to uvede stolnoteniski prirez. Svaki građanin (a ne “građevina”, po rječniku bivšeg premijera), njih manje od 50 tisuća, nezavisno od godina (i oni tek rođeni), treba platiti 10 kn. Koja korist od toga? Opet, ne bih znao. Sumnjam da bi na utakmice dolazilo više od 50 gledaoca, pa ako su 3 meča u grupi, svaki bi koštao oko 170 tisuća kn, tj. 3400 kn po osobi koja bi ga gledala. Ako je to tako dobra ideja i “sitna lova”, zašto se ne nađu privatni investitori ili uloži vlastiti novac? Ili, prikažimo to i ovako. Da svakom potencijalnom gledaocu ponudi 3400 kn da ne dođe, koliko bi ih došlo na meč? Odgovor: “0”, tzv. prazan skup.

Mogao bi ovdje navesti pregršt takvih primjera, iz povijesti i danas, ali nema svrhe. Zato ću prijeći u autoredukciju, te, osim iznimno, neću više komentirati vijesti iz hrvatskog stolnog tenisa, kako onog profi, tako i rekreativnog. I onako ne igram više Sokaz, kći i ja smo “digli ruke”. Kakva je to organizacija koja svojim članovima ne dopušta neposredno, niti jednom godišnje, da izraze svoje mišljenje? Kakav je to Savez koji već godinama ne omogućava sudjelovanje Udruge igrača?

Stolni tenis volim k’o i prvog dana, još uvijek igram 5 puta tjedno i “zabijem” radoznali nos u svako novo drvo, gumu i lopticu.