Sveti gral I

Izgleda da je, po XIOM-u, Sveti gral napokon pronađen! Citirati ću Mladena Delića: “Ljudi moji, jeli to moguće? Ludnica, što je ovo?”. Vratimo se 35 godina, na stadion Poljud, pa pogledajmo izvornik, u integralnoj verziji:

Kao što je prije nekoliko godina Tibhar uveo seriju Evolution i pokrenuo poseban site (o čemu je već pisano), te sa gumom MX-P znatno umanjio dominaciju Butterfly Tenergy, sada je XIOM napravio isto za gume Omega VII. Što nam to XIOM hoće reći? Nove gume imaju više spina, brzine i kut izbačaja od svega što se do sada nudilo, one nisu samo za profesionalce, već su jednako dobre i za rekreativce. Svima svega više. U većini “kulturnih” stolnoteniskih liga sezona je u toku, pa je malo igrača koji su sada spremni eksperimentirati. Ona je završila tek za naše “profesionalce” koji se nisu plasirali u play off, a nastavlja se tek u 10. mjesecu. Za koga i što bi oni 6 mjeseci trenirali, bez natjecanja, ni njima samima nije jasno.

Pogledajmo aktualno stanje u ostatku stolnoteniskog tržišta glatkih (backside) guma, s kojima igra 99% igrača, barem na jednoj strani reketa. Krenimo od Kineza.

Derwind_Rayhe-Stolz

Prve mi na pamet padaju nove gume Derwind Rayhe/Stolz. I za igrače koji u detalje prate stolnotenisko tržište, a takvih je 1‰, naziv je potpuna nepoznanica. Tko je to, što je to? Za kineski Friendship (R.I.T.C., 729) dizajnirao ih je i izrađuje njemački ESN, kao i za XIOM. Pogledajmo njemačku recenziju, koju, na žalost, ne rade vrhunski igrači, kako je to uobičajeno kod Japanaca, već oni “rekreativne” tehnike:

Što vidimo? Derwind Rayhe je guma tvrdoće 45°, spužve većih otvorenih pora, sa dosta dinamike, a topsheet je dizajniran za plastične loptice (valovit). Stolz je guma na mekšoj spužvi, manjih pora (40°). To nisu gume za profesionalce, ali za rekreativce su OK, s izuzetkom što se, kao i većina kineskih guma, prodaju samo u MAX (2.1) debljini. Zbog čega su one važne? Imaju, u odnosu na ostatak njemačke proizvodnje, umanjenu prodajnu cijenu od cca. $28 (175 kn). Friendship je “naštancao” još brdo “novih” guma, od kojih bi spomenuo verzije Sky Wing i Focus 3, sa sufiksom Energy Aggregation, što znači da su gume tvornički tunirane, te seriju Bloom, sa 5 novih modela: Control, Arc, Spin, Speed i Power. Od svih njih ne bih mnogo očekivao, više je to marketing, te mala unapređenja zastarjele tehnologije i performansi.

729_Bloom

Isto je napravio za backhand (grippy) gume i kineski “vodič” DHS, koji se nije previše zamarao smišljanjem vlastitih “novotarija”, nego je i on licencirao ESN tehnologiju, u modelima GoldArc 5, različite debljine, u tvrdoćama 42,5 i 47,5, skromnijih performansi i povoljne cijene od $30, i skuplje i s više katapulta GoldArc 8, debljina Medium i Max, te tvrdoća 47,5 i 50.

DHS_GoldArc8

Većinu aktualne, a igrački kompetitivne ponude iz ESN čine gume sa Micro Layer tehnologijom. Prvo je izašao Andro, sa Rasanterima, koji se nisu pokazali osobito uspješnima, zatim Donic sa serijom Blue Storm, slijedio je Tibhar sa Aurus Prime i Select, te Joola sa Rhyzer 43 i 48, a slijedi Pro 50. Tokom lipnja priključuje se i Gewo sa gumama Nexxus EL Pro 38, 43 i 48, za spin, te XT Pro 48, sa povećanom brzinom.

Drugi krak nove (stare) ponude ide u pravcu polu tacky (hvatljivih) guma na spužvi sa manjim porama, nasljednicima XIOM Vega China. Tibhar je, za kinesko tržište, izdao Hybrid K1, K1 Plus, te K1 Pro, a slijedi Joola sa gumom Golden Tango (tvrdoća 54), a slijedi Golden Tango PS, smanjene tvrdoće 50.

Joola-Rhyzer-Pro-50-Golden-Tango-PS

Da je moguće, osim sa Tenđama ili Evolutionima, kvalitetno igrati sa novim gumama iz ESN dokazuje Hugo Calderano, koji na drvu Cornilleau Foco OFF+, na FH ima zalijepljenu gumu Target Pro GT-H47, a na BH Target Pro GT-X51. Interesantno, to drvo ne košta, kao kod Butterfly-a, preko €100, već ispod €40!

Boli Vas glava, ne možete zapamtiti sve nove nazive guma, a kamo li igračke karakteristike? Nema problema, zato ja služim 😀 .